'potkapacitirani smo'

Povjerenstvo za sukob interesa ima čudesan algoritam za imovinu dužnosnika - zašto oni ne otkrivaju afere?

31.01.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prva je i jedina instanca u koju se slijevaju silne imovinske kartice dužnosnika. Ima li netko previše novca na računu u odnosu na svoje prihode i je li naveo sve što ima, kuću, stan, sat, okućnicu? Sve skandale s imovinskim karticama posljednjih mjeseci otkrili su novinari, pa se postavlja logično pitanje provjerava li spomenuto povjerenstvo predane imovinske kartice. Pogotovo ako uzmemo u obzir da posjeduju algoritam koji im omogućava pristup podacima o kojima novinari mogu sanjati

Nijemci to elegantno rade, nemaju imovinske kartice, već Porezna uprava provjerava prihode i imovinu. Kod nas se pak nepravilnostima bave novinari. No treba li to biti tako? Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jučer je govorila kako ono posjeduje alat za usporedbu podataka iz imovinskih kartica sa stvarnim stanjem.

Opisala je to kao algoritam koji omogućava usporedbu podataka i imovinske s podacima Porezne uprave i zemljišnim knjigama.

Algoritam za traženje nesklada

Opisala je to kao program koji uspoređuje sve podatke o dužnosniku i ako se javi nesklad između onog što u imovinskoj kartici stoji i onoga što je u Poreznoj upravi i zemljišnim knjigama, algoritam zasvijetli 'crveno'. Ako je sve u redu, pokazuje zeleno.

Zašto onda otkrića nakon kojih je smijenjen niz ministara nisu prvo došla iz 'kuhinje' Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa?

  • +17
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrđuju nam kako su oni doista umreženi i s Poreznom upravom i sa zemljišnim knjigama. Imaju, dakle, znatno veće mogućnosti pretrage od, recimo, novinara.

Mogu direktno ulaziti u sustav Porezne uprave i pregledavati podatke. Povezani su i sa zemljišnim knjigama koje mogu pretraživati prema imenu i prezimenu ili OIB-u dužnosnika.

'Imamo te neke dodatne načine pretraživanja koje građani nemaju', kaže glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Dakle običnim građanima, pa i novinarima, ti alati nisu na raspolaganju - u podatke Porezne uprave ne mogu, a zemljišne knjige nisu u mogućnosti pretraživati po imenu ili OIB-u, već samo ako imaju konkretnu adresu sumnjive nekretnine.

  • +2
Kuća Milana Kujundžića u Ivanbegovini Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

'Iluzorno očekivati da s ovakvim kapacitetima sve kartice možemo proći'

U Povjerenstvu kažu da imaju algoritam koji radi automatsku provjeru. 'Nama on samo pokazuje u kojim dijelovima postoji nesklad, ali mi moramo sami kopati i vidjeti o čemu se radi. Nama će svijetliti, recimo, da postoji nesklad oko prihoda, ali mi moramo ići vidjeti prihod po prihod i vidjeti o čemu se radi. Ljudski faktor je tu itekako potreban', naglasila je Jurišić. Isto je i sa zemljišnim knjigama. 'Ako nam se nešto ne podudara u zemljišnim knjigama, moramo od sudova tražiti dokumentaciju i ugovore na temelju kojih je neki podatak upisan. Ne ide to baš automatizmom', dodaje.

Na pitanje je li im svijetlilo 'crveno' kod provjere kartica dužnosnika, o kojima se piše posljednjih dana, odgovara: 'Morate shvatiti da imamo puno kartica. Dvije tisuće je dužnosnika, a kartica puno više. A na tome radi svega dvoje, troje ljudi. Tako da je iluzorno očekivati da s ovakvim kapacitetima mi sve kartice možemo proći.'

  • +13
Damir Krstičević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

'Kada se pojavi sumnja da je neka kartica netočno popunjena, idemo ju pogledati i radi se presjek. Radili smo i provjeru kartica slučajnim odabirom i uzeli smo sve rangove dužnosnika. I iz Vlade i Sabora i iz lokalne samouprave. Ne možemo biti fokusirani samo na Vladu i nikoga drugoga ne pogledati', dodaje.

Na pitanje je li ikada temeljem provjere imovinskih kartica preko tog sustava otvoren predmet protiv ijednog dužnosnika, odgovara: 'Imali smo nekoliko slučajeva koje smo sami otvorili. Uzeli smo 50-ak dužnosnika, napravili sami redovite provjere i, da, neki od njih imali su neispravno unesene podatke.' Kada ustanove nesklad, dužnosniku šalju obavijest da se očituje o tome.

'Nekada se može dogoditi da podaci u zemljišnim knjigama nisu točni, nisu ažurirani. Dužnosnik mora onda dostaviti dokumentaciju da taj podatak nije ažuriran i mi ćemo prihvatiti takvo objašnjenje. Ako nesklad ne može obrazložiti, dakle dokazati, a ne reći: 'Ah, zaboravio sam', onda se ide na pokretanje postupka', kaže Jurišić i najavljuje da će sada provući kroz algoritam i smijenjenog ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Možda ipak malo prekasno.