imovinska kartica

Ovako izgleda taj famozni obrazac zbog kojeg ministri padaju kao kruške - biste li ga vi znali ispuniti?

30.01.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Koliko je ministara otišlo iz ove Vlade zbog manjkavo popunjene imovinske kartice, dalo bi se zaključiti da je riječ o kompliciranom obrascu. Posljednji koji je odstupio zbog famozne imovinske kartice, Milan Kujundžić, požalio se kako ju je 'komplicirano ispuniti'. Provjerili smo stoga kako izgleda taj obrazac te je li to doista tako komplicirano

Građani se svakodnevno suočavaju s morem formulara i obrazaca koje moraju ispuniti. Većina ih je nejasna i komplicirana. Još ako s druge strane šaltera imate neljubaznu službenicu koja vam u tom Sizifovom poslu ne želi pomoći, onda vam se crno piše.

No prilikom popunjavanja imovinskih kartica nije takav slučaj. S obzirom na to da su funkcija koštale niz HDZ-ovih ministara - posljednji je Milan Kujundžić, a problema ima i Damir Krstičević - provjerili smo o kakvom je to formularu riječ.

Zaključak je da je neosnovana kritika na račun Povjerenstva za sukob interesa, na čijim stranicama dužnosnici ispunjavaju kartice. Obrazac imovinske kartice vrlo je razumljiv. Da, potrebno je unijeti priličnu količinu podataka, ali postoji i određeni broj padajućih izbornika koji smanjuju mogućnost improvizacije.

Kao 'džoker' kod svake rubrike dužnosnik ima opciju da mu iskoče upute namijenjene baš za popunjavanje te konkretne rubrike, a cjelovite upute u duljoj i kraćoj verziji postoje i u zasebnom obliku.

  • +6
Popunjavanje imovinske kartice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Imaju i 'džoker zovi'. Dužnosnici s druge strane nemaju mrzovoljnu tetu na šalteru, već ekipu iz Povjerenstva koja im stoji na raspolaganju za bilo kakve nedoumice. Čak im nude pomoć pri popunjavanju imovinske kartice.

Ovdje možete vidjeti biste li vi bili u stanju ispravno popuniti imovinsku karticu.

Jučer je tu pomoć koristio i kandidat za ministra zdravstva Vili Beroš, kao i posljednji imenovani ministri koji su na dužnost došli tijekom ljetne obnove Vlade.

  • +2
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ostali su očito taj posao olako shvatili unatoč tome što im je Andrej Plenković nakon afere s Goranom Marićem, Tomislavom Tolušićem i Lovrom Kuščevićem naložio da provjere sve vezano za svoje imovinske kartice.

Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pojasnila nam je što znače oznake na formularu, a njihovo je značenje rastumačeno i u 'legendi'.

Kaže da se kartica sigurno ne može popuniti za pet minuta, a podataka ima dosta. Treba, kaže, izdvojiti pola sata, 45 minuta za to.

Na pitanje provjeravaju li oni automatski imovinske kartice preko, recimo, Porezne uprave, odgovara negativno.

'Imamo oko 2000 dužnosnika, a kartica je puno više. Ne možemo stići provjeravati svaku karticu jer nismo dovoljno kapacitirani za to. U uredu nas ima desetak te imamo predmete na kojima se radi. Najviše reagiramo po prijavama, a određeni broj kartica slučajnim odabirom se provjerava. Reagiramo kad postoji sumnja da kartica nije dobro popunjena', kaže Jurišić.