podrhtavanje tla

Snažan potres zatresao Krk, osjetio se u krugu od 200 km: U Puntu izbio požar, bojler pao na perilicu rublja. Oglasio se i premijer

16.02.2023 u 10:56

Bionic
Reading

Potres jačine 4,8 po Richteru zatresao je otok Krk u 10.47, izvijestila je Seizmološka služba Republike Hrvatske

'Danas, 16. veljače 2023. godine, u 10 sati i 47 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Magnituda potresa iznosila je 4,8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatskog primorja', izvijestila je Seizmološka služba.

Ranije je EMSC izvijestio kako se potres, koji su procijenili na 5,2 po Richteru, dogodio na dubini od deset kilometara, 37 kilometara jugoistočno od Rijeke, a četiri kilometra istočno od grada Krka.

  • +21
Potres na Krku Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Pritom treba naglasiti da je kod EMSC-a riječ o procjeni te se u konačnici kao podatak uzima onaj koji je dala Seizmološka služba jer je on rezultat stručnog mjerenja.

Kako javlja Novi list, stanovnici Bašćanske Drage javljaju da se u trenutku potresa čula jaka eksplozija i da je došlo do odrona kamenja s lokalnih brda.

Velibor Topolovec iz DVD-a San Marino Novi Vinodolski za isti list kaže da se potres poprilično jako osjetio i na području Novog Vinodolskog, ali prema prvim saznanjima, ondje nema značajnijih oštećenja. Građani su u strahu izletjeli iz kuća.

Vatrogasni zapovjednik Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac za Jutarnji kaže da nisu primili nikakvu dojavu o materijalnoj šteti, niti da je netko ozlijeđen. Zapovjednik JVP-a Krk Goran Grubišić za N1 je potvrdio da je u kući u mjestu Punat izbio požar kad je zbog potresa pao bojler na perilicu rublja. Požar je ugašen, a ozlijeđenih nema.

Plenković: Za sada nema dojava o ozbiljnim štetama

Premijer Andrej Plenković razgovarao je s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom te ustvrdio da za sada nema dojava o ozbiljnim štetama, ali Vlada je na raspolaganju za potporu ako je to potrebno.

'Prema informacijama koje on (Komadina) u ovom trenutku ima, prema informacijama potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, za sada nema nekih dojava o ozbiljnim štetama ili bilo kakvim drugim posljedicama, ali u svakom slučaju bit ćemo u kontaktu i na raspolaganju smo za svaku potporu ako to bude potrebno', rekao je Plenković u izjavi u Banskim dvorima.

Kako obično i biva, osobe koje su osjetile potres odmah su preko aplikacije EMSC-a iznijele svoja iskustva, pa je tako očevidac iz Krka napisao: 'Jako je zatreslo', a iz Viškova: 'Dugo je trajao i dosta se treslo.'

'Kratko podrhtavanje oko pet sekundi, moglo se značajno osjetiti, ali se ne vidi šteta', napisala je osoba iz Krka dok je svjedok iz Baške napisao: 'Dosta se zatreslo i bilo je glasno.' Zasad nema izvještaja o eventualnoj materijalnoj šteti koju je potres mogao uzrokovati.

Prema komentarima ostavljenim na EMSC-ovoj stranici, lagano podrhtavanje i ljuljanje osjetilo se i u 200-tinjak kilometara udaljenim Splitu, Koprivnici i Banjoj Luci, no uglavnom na višim katovima zgrada.