EPICENTAR U BIH

Potres zaljuljao jug Hrvatske, brojne reakcije iz Dubrovnika: 'Prvo tutnjava, a onda je zatreslo'

02.12.2022 u 21:22

Bionic
Reading

U 21.05 sati večeras stanovnici šireg hercegovačkog područja i juga Hrvatske osjetili su potres. Prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru (EMSC), epicentar je bio nedaleko Stoca u BiH, a magnituda 4,5 stupnjeva po Richteru. Potres se osjetio i u Splitu

Potres su građani osjetili i u Zatonu, desetak kilometara od Dubrovnika, odakle čitatelj tportala kaže da se prvo čula tutnjava, a onda je zatreslo, nekih šest sekundi.

Prema prvim informacijama na EMSC-u stoji kako je epicentar potresa bio na dubini od pet kilometara, 20 kilometara od Stoca i 40 kilometara od Mostara. Prema prvim informacijama EMSC-a, jačina potresa bila je 4,3 po Richteru. Uređaji Federalnog seizmološkog zavoda zabilježili su potres magnitude 4,4 po Richteru.

'Kratko, ali jako', stoji u opisu. Iz Blagaja, 30-ak kilometara od epicentra, napisali su 'Zatreslo sve u kući'. Brojne su i poruke iz Mostara: 'Ovo je momački bilo i ne baš kratko'; 'Nije odavno. Prilično osjetan i bučan'... Iz Čitluka pišu: 'Oho... ovo je bilo prilično uznemirujuće'.

U Metkoviću se također prvo čula tutnjava, a onda je zatreslo:' Osjetilo se dobro da ljulja', 'Dobro zatreslo. Prizemlje zgrade, Metković'. Osjetio se i u Makarskoj: 'Dobro streslo', kao i u Splitu: 'Blaga trešnja cca 8-10 sekundi'.

Za sada nema dojava o štetama ili eventualnim posljedicama. Takvi potresi izazovu štetu na slabije građenim objektima.

Proljetos je u potresu na području Stoca poginula djevojka koja je stradala u obrušavanju stijene na kuću u kojoj je živjela.