tektonski poremećaj

Potres na vrhu: Kako će otkaz ministru obrane utjecati na ukrajinsku protuofenzivu

05.09.2023 u 18:28

Bionic
Reading

Ukrajinsko ministarstvo obrane dobit će novog čelnika u trenutku u kojem traje ključna protuofenziva na jugoistoku zemlje, a istovremeno se bore protiv velike ruske ofenzive na sjeveroistoku

Ministar obrane Oleksij Reznikov ovog vikenda podnio je ostavku na zahtjev predsjednika Volodimira Zelenskog, okončavši višemjesečna nagađanja o njegovoj poziciji potaknuta korupcijskim skandalom u ministarstvu obrane.

'Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku vojsku posljednja 22 mjeseca, tijekom najtežeg razdoblja u modernoj povijesti Ukrajine', napisao je Reznikov na X-u, društvenoj mreži prije poznatoj kao Twitter. Zelenski je u međuvremenu rekao da je vrijeme za 'nove pristupe' u ministarstvu.

Taj novi pristup provodit će Rustem Umerov, a kojeg je ukrajinski predsjednik imenovao umjesto Reznikova. Umerov je bivši član parlamenta koji je predstavljao vladu na mirovnim pregovorima s ruskim dužnosnicima na početku ruske invazije, piše Newsweek.

Umerov je, kao član zajednice krimskih Tatara, bio uključen u proces približavanja Kijeva islamskim nacijama. Prije nego što je izabran da zamijeni Reznikova, bio je na čelu Državnog imovinskog fonda Ukrajine.

Nakon što bude potvrđen, Umerov će preuzeti dužnost i to u osjetljivom trenutku. Ukrajinske trupe guraju ruske obrambene linije na jugoistoku zemlje, nadajući se proboju koji bi mogao ubrzati kolaps njihovih snaga u južnoj Ukrajini.

Ali operacija napreduje sporo i uz velike gubitke, što je izazvalo niz kritika među zapadnim dužnosnicima i medijima, pa čak i unutar određenih frakcija u ukrajinskoj vladi.

U međuvremenu se ukrajinske trupe na sjeveroistoku zemlje brane od ruskog napada, a on je naizgled osmišljen kako bi oduzeo pozornost i resurse Kijevu na jugoistoku.

Ukrajinski dužnosnici - među njima i Reznikov - pozvali su zapadne partnere da pošalju Kijevu još više vojne opreme. Umerov će vjerojatno nastaviti s takvim apelima, posebno na sljedećem sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu sredinom rujna u Ramsteinu.

Ivan Stupak - bivši časnik u Službi sigurnosti Ukrajine (SBU), a sada savjetnik odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove ukrajinskog parlamenta - rekao je za Newsweek da Reznikovljeva zamjena uopće neće utjecati na protuofenzivu.

'Ministar obrane je politička pozicija, ne radi se o vođenju vojnih operacija', rekao je Stupak, dodavši da je u toj priči ključ proračun, kao i financiranje, preuzimanje odgovornosti u parlamentu, izvještavanje za masovne medije...

'Glavni stožer bavi se vojnim operacijama, a kad je riječ o nabavama, šalju se zahtjevi ministru obrane', dodao je Stupak. Ono što očekuju od novog ministra obrane je podizanje razine suradnje sa zapadnim partnerima.

Oleksandr Merežko, član ukrajinskog parlamenta i predsjednik vanjskopolitičkog odbora, rekao je Newsweeku kako se očekuje da će se glasanje za potvrdu Umerova održati ovaj tjedan. 'Siguran sam da će dobiti maksimalan broj glasova', rekao je Merežko.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zastupnik je rekao kako se nada da će Umerov kanalizirati Reznikovljev uspjeh. 'Ne mislim da će novo imenovanje donijeti značajne promjene u smislu protuofenzive', ocijenio je, dodajući:

'Reznikov je bio učinkovit ministar obrane u najopasnijim i najtežim vremenima. Pokazao se kao vrlo učinkovit pregovarač u Ramsteinu. Nadam se da će Umerov nastaviti njegove najbolje prakse.'

Osobito će važni biti odnosi s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom i novim britanskim ministrom obrane Grantom Shappsom, rekao je Stupak. Dobre veze s partnerima u Njemačkoj, Italiji i drugim europskim državama, članicama NATO-a također će biti prioriteti.

Očekuje se da će Umerov nastaviti tražiti napredno oružje, koje je Zapad dosad uskraćivao Ukrajini. Borbeni zrakoplovi F-16 američke proizvodnje, američki taktički raketni sustav MGM-140 (ATACMS) i njemačke krstareće rakete Taurus ostat će na vrhu ukrajinske liste za kupovinu, rekao je Stupak.

Stalna potreba Ukrajine za više topničkog streljiva, rezervnih dijelova i objekata za popravak, dodao je, također će biti ključna za budućeg ministra.