ispiranje mozga

Nakon ukidanja različitih opcija novi ruski udžbenici iz povijesti pisani su po mjeri Kremlja

03.09.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Plave korice, 450 stranica, košta 8,50 eura: od danas svi učenici 11. razreda u Rusiji uče povijest iz novog udžbenika „Povijest Rusije od 1945. do 21. stoljeća“. Dosadašnja opcija izbora između različitih udžbenika ukinuta je na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ova promjena je toliko važna za Kremlj da su novu knjigu povijesti prije nekoliko dana službeno predstavili ruski ministar prosvjete Sergej Kravcov i bivši ministar kulture i sadašnji savjetnik predsjednika Vladimir Medinski. Medinski je bio i koautor udžbenika povijesti, piše Deutsche Welle.

Povjesničarka Tamara Eidelman je godinama bila nastavnica u Rusiji, a sada živi u inozemstvu. Na svom popularnom YouTube kanalu predstavila je svoju recenziju udžbenika. „Od prvog do posljednjeg pasusa, ovaj udžbenik sadrži jasne, dosljedne i promišljene ideje koje su vrlo bliske idejama sadašnje državne vlasti", kritizira Eidelman.

„Ovdje na prvoj stranici, ‚Uvod u SSSR od 1945.‘, dočekuje nas fotografija nasmijanog Jurija Gagarina“. Gagarin je bio sovjetski kozmonaut i prvi čovjek u svemiru i bio je „simbol prosperiteta Sovjetskog Saveza".

Pored toga stoji sljedeći citat predsjednika Vladimira Putina: “Prvo mora se zaključiti da je raspad Sovjetskog Saveza bio najveća geopolitička katastrofa stoljeća“. „Zaključak nije formuliran, ali je ipak jasan. A on glasi: kako da vratimo tu državu", kaže Eidelman.

Objašnjenje rata u Ukrajini

Na 390. strani udžbenika povijesti ovako počinje 37. poglavlje: „Rusija danas – Specijalna vojna operacija“. To znači rat protiv Ukrajine. Glavno pitanje poglavlja je: Koji su razlozi natjerali Rusiju da započne specijalnu vojnu operaciju? „Naravno, prije svega se izvještava da je Hruščov predao Krim kršeći potpuno sve zakone", komentira Eidelman. Na koje se zakone misli nije objašnjeno. „Onda je došlo do državnog udara u Ukrajini", rezimira Eidelman logiku poglavlja – a Zapad je financirao rusofobiju protiv izuzetno miroljubive Rusije.

U potpoglavljima, učenici jedanaestog razreda uče o pritisku koji su Sjedinjene Države izvršile na Rusiju, o opsesiji Zapada da destabilizira Rusija i o porastu neonacizma u Ukrajini. Ulazak Ukrajine u NATO se opisuje kao „vjerojatan kraj civilizacije", što stoga i zato se to ne bi smjelo dopustiti.

A učenici će uskoro na nastavi povijesti čitati i ovo: „U Ukrajini su osnovani američki biolaboratoriji i rade pod najstrožom tajnošću. Kijev je izrazio želju da nabavi nuklearno oružje". Sljedeća stranica, dostupna preko QR koda, sadrži Putinov govor od 24. veljače 2022., na dan kada je počeo rat.

Sankcije Rusiji su također tema u udžbeniku povijesti. Učenicima se direktno obraća: „Takva jedinstvena vremena ne dolaze često u povijesti. Nakon povlačenja stranih kompanija, mnoga tržišta su vam otvorena. Postoje fantastične mogućnosti za karijeru u biznisu kao i za pokretanje start-up firmi. Ne propustite ovu priliku. Danas je Rusija zaista zemlja mogućnosti."

Ministarstvo prosvjete neće stati na ovim izdanjima. Udžbenici povijesti za učenike od petog do devetog razreda bi trebali biti gotovi do početka sljedeće školske godine, navodi DW.