prevencija zbog koronavirusa

Postrožene mjere u najvišim institucijama Europske unije, zbog koronavirusa odgođeni i neki sastanci u sklopu predsjedanja

09.03.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Nakon što su u petak odgođena, odnosno otkazana dva događaja koja su u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a trebala biti održana u Zagrebu, i danas stižu nove odgode zbog koronavirusa

Već danas zbog širenja koronavirusa u Europi odgođena su tri događaja koja su u ožujku trebala biti održana u Zagrebu u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Otkazana je tako konferencija koja je 19. i 20. ožujka trebala biti održana u hotelu Dubrovnik, odgođena je konferencija treće faze Savjetodavnog foruma za održivu energiju u sigurnosnom sektoru, u organizaciji Ministarstva obrane i Europske obrambene agencije, najavljena za 17. i 18. ožujka, a odgođena je i konferencija na temu mladih i ruralnog razvoja koja je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede trebala biti održana 18. ožujka.

Ti sastanci, doznajemo u Tajništvu predsjedanja, niže su razine, a svi veći događaji, pa i sutrašnji neformalni sastanak ministara prometa država članica, zasad idu po planu.

U Bruxellesu su, doznajemo pak od glasnogovornika predsjedanja Brune Lopandića, u četvrtak i petak na rasporedu sastanci Vijeća za vanjske poslove, točnije ministara trgovine te Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Što se tiče sastanaka Vijeća, ništa nije odgođeno, kaže nam Lopandić, no neki radni sastanci na nižim razinama ipak su reducirani.

Sve je u skladu s novim preventivnim mjerama koje je uvelo Glavno tajništvo Vijeća (op.a., tijelo odgovorno za pružanje pomoći u radu Europskom vijeću i Vijeću EU-a).

Tako će se u Vijeću, njegovim pripremnim tijelima i radnim skupinama smanjiti broj sastanaka. Ograničit će se i broj članova delegacija koje će sudjelovati u sastancima. Uz to, obustavljaju se svi skupni posjeti te osposobljavanja koja nisu od ključne važnosti. Zaposlenike Glavnog tajništva vijeća potiče se pak da što više ograniče interne sastanke te da se pomno drže preporučenih higijenskih mjera.

U Glavnom tajništvu poručuju da će i dalje pratiti situaciju i spremni su na uvođenje dodatnih mjera ako to bude potrebno.