epidemija se širi

Njemačka najavljuje 12,4 milijardi eura pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2020 15:18
  • Objavljeno 09.03.2020 u 15:18
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Njemačka vlada najavila je niz mjera, uključujući dodatne 12,4 milijarde eura ulaganja u iduće četiri godine, kako bi poduprla gospodarsku aktivnost koja trpi štetu zbog epidemije koronavirusa. "Zbog koronavirusa kompanije u Njemačkoj ne bi smjele bankrotirati niti bismo smjeli gubiti radna mjesta, ako to ikako možemo spriječiti", navodi se u ponedjeljak u priopćenju vladajuće koalicije.

Mjere su dogovorene nakon nedjeljnog razgovora stranaka u sastavu vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel koji su se otegnuli do kasno u noć.

Velika koalicija odlučila je povećati ulaganja za 3,1 milijardu eura u svakoj godini u razdoblju od 2021. do 2024. Ukupno 12,4 milijarde eura bit će investirano u projekte okrenute budućnosti, poput modernih prometnica, dostupnog stanovanja, digitalne strategije i umjetne inteligencije.

Među mjerama kojima se želi ublažiti šokove izazvane koronavirusom, koalicija je odlučila povećati beneficije radnicima zbog skraćenog radnog vremena i time zaštititi radna mjesta i pružiti podršku poslodavcima.

Prema novim propisima, kompanije mogu tražiti dodatke za skraćeni rad ako on obuvaća samo desetinu zaposlenika. Do sada su ga mogle tražiti ako je skraćeno radila najmanje trećina radnika.

Pravo na taj dodatak imat će po novim propisima i privremeno zaposleni radnici. Vlada će razmotriti i dodatnu financijsku pomoć kompanijama, navodi se još u priopćenju koalicije.

Najveće europsko gospodarstvo pokazuje znakove oporavka na početku godine, nakon slabog završetka 2019. Najnoviji podaci za siječanj tako snažniji priljev novih narudžbi u industriji, rast industrijske proizvodnje i prometa u maloprodaji .

Jedino su podaci o trgovini u siječnju bili nešto slabiji. Ukupna vrijednost izvoza ostala je nepromijenjena u usporedbi se prosincem dok je uvoz porastao blagih 0,5 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci statističkog ureda Destatisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!