HRVATI U AFGANISTANU

Poslani na zadatak bez opreme u kamionu bez zaštite

21.09.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Četvoricu naših vojnika u Mazar-e Sharifu, koji su odbili otići na zadaću u afganistansko mjesto Pul-i Khurmi, nisu čekale puške, pancirke su im bile bez zaštitnih ploča, a Mađari su ih htjeli prevesti na zadatak u kamionu bez ikakve zaštite. Zato njihove kolege u Afganistanu smatraju da 'neposlušna četvorka' nije učinila ništa protuzakonito te da nisu odbili zapovijed i da su u tom trenutku ispravno postupili

Veliki skandal koji je potresa Oružane snage i Ministarstvo obrane otvorio je pitanja o funkcioniranju zapovjednog lanca u kojem zapovjednik vojske ne obavještava ministra obrane, a zapovjedništvo kontigenta u Kabulu 24 sata ne zna što se događa.

Prema tvrdnjama izvora u Afganistanu, kada su četvorica vojnika i njihov zapovjednik, koji služe misiju na istoj lokaciji, stigli u Mazar-e Sharif, zapovjednik je četvorici svojih podređenih kazao kako on odlazi s dijelom mađarskog kontigenta u Pul-i Khurmi, a oni trebaju doći sljedeći dan.

Prema pričama sugovornika Jutarnjeg lista, vojnici koji dolaze u Afganistan preuzimaju dugo naoružanje, pušku Heckler Koch G36 i opremu od svojih kolega koji se vraćaju u Hrvatsku.

Istraga cijelog događaja

Viđenje cijelog događaja pred istražnim povjerenstvom Glavnog stožera uskoro će dati četvorica vojnika. No osim njih na mnogobrojna pitanja morat će odgovoriti i general Lucić. To od njega traži i saborski Odbor za obranu, Ured predsjednika i ministar obrane. Vrijeme je da odgovori zašto nije obavijestio ministra obrane da je vratio četvoricu vojnika u Hrvatsku i zašto ih je vratio. Prema informacijama Jutarnjeg lista, u MORH-u su sasvim slučajno otkrili o čemu se radi kada su provjeravali šturu informaciju Stožera da su sa 13. kontigentom kući vraćena i četvorica pripadnika 14. kontigenta bez ikakva obrazloženja.

Kada preuzme pušku, vojnik ima dva do tri dana privikavanja na nju. No, vojnike u Mazar-e Sharifu nisu čekale puške, a pancirke su bile bez zaštitnih ploča. Osim toga, nisu imali pištolje kad su stigli u Afganistan te su im kolege u bazi u Mazaru dali kratko naoružanje. Zašto su stigli bez pištolje, nije nam poznato.

Prema dogovoru, sljedeći dan četvorica Hrvata stigla su na dogovoreno mjesto gdje ih je čekao prijevoz. Riječ o kamionu bez ikakve balističke zaštite. Tovarni prostor bio je prekriven običnom ceradom razrezanom na vrhu. Vidjevši to, vojnici su odbili voziti se oko 200 kilometara u takvom kamionu i koloni za koju nije bilo predviđeno ni osiguranje s oklopnim vozilima.

Usto, na snazi je bila zapovijed da razina opasnosti nalaže vojnicima da nose svu zaštitnu opremu te kratko i dugo oružje. 'U takvim kamionima se ne voze ni krumpiri, a Mađari su naše kolege u tome željeli voziti po Afganistanu bez ikakva osiguranja. Sramota', poručio nam je ogorčeni vojnik iz Mazar-e Sharifa.

Drugi vojnik koji je nedavno bio u Mazar-e Sharifu tvrdi kako naši vojnici imaju velikih problema s Mađarima u Pul-i Khurmiju. 'Javnosti je prešućeno i to da je prilikom jedne svečanosti rotacije vojnika mađarski časnik hrvatsku zastavu bacio na pod, gazio po njoj i pljuvao. Poslan je kući, da bi se uskoro kao zamjena pojavio isti taj vojnik, s istim činom. Kad su naši pitali što je sad to, Mađari su odgovorili da je to brat blizanac izgrednikov koji, eto, ima i isti čin', ispričao je ljutito vojnik.

Kada je hrvatski zapovjednik u Pul-i Khurmiju saznao za 'pobunu' svojih vojnika o tome je trebao izvijestiti zapovjednika hrvatskog kontigenta u Kabulu. Međutim, on zove u Glavni stožer u Zagreb čime je preskočio važnu kariku u liniji zapovijedanja. Mađarska je strana ubrzo poslala i prosvjednu notu u zapovjedništvo ISAF-a i NATO-a.

U Kabulu se tvrdi kako je naše tamošnje zapovjedništvo tek dan poslije obaviješteno o događaju. Pokušala se provesti istraga, ali je zaustavljena jer je načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić već odlučio četvoricu 'neposlušnih' vratiti u Hrvatsku.

Nitko zapravo ne zna s kojim obrazloženjem. Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde kako vojni policajci sigurno nisu odbili zapovijed. Po njihovim riječima, riječ o iskusnim vojnicima koji znaju kakve posljedice to nosi.