analitičarI o vrućoj ostavci:

Poruka slučaja Kuščević: 'Možeš ne raditi ništa, samo ne muljaj s nekretninama i bit ćeš dobar ministar'. No gdje je DORH?

09.07.2019 u 11:51

Bionic
Reading

O ostavci ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' žestoko su govorili politički analitičari Žarko Puhovski i Ivan Rimac: Složili su se da kao ministar nije napravio 'baš ništa', a bili su iznimno kritični i prema Državnom odvjetništvu, od kojega po pitanju Kuščevićevih, ali i brojnih drugih afera, nema ni traga ni glasa

'Ovaj slučaj podsjeća na slučaj Martine Dalić, no razlika je u tome da je ona barem nešto napravila, bez obzira bilo to dobro ili loše. Lovro Kuščević kao ministar nema apsolutno nikakve rezultate, no to je palo u drugi plan zbog njegovih afera koje su svakako zahtijevale intervenciju. Poruka ovog slučaja jest: možeš ne imati pojma i ne raditi ništa, samo ne muljaj s nekretninama i bit ćeš dobar ministar. To je jako opasno za budućnost Hrvatske', smatra Puhovski, s čime se složio i Rimac.

'U razvijenim demokracijama postoji odgovornost prema stranci kako se ne bi narušio njen ugled i dovelo ju u neobranjivu poziciju te odgovornost prema demokratskom procesu i povjerenju građana u politički sustav. Ovdje nema ničega od toga: HDZ brani svoga člana bez obzira na to što je napravio, a ovolikim odugovlačenjem kod građana pokušavaju stvoriti dojam da rade kako treba i da se moraju odreći svoga ministra samo zbog pritiska neprijatelja države ili stranke. Priča o podmetanju s ljevice ili od Željke Markić uklapa se u njihovu standardnu retoriku da im uvijek netko drugi pakira te da su mediji i svi ostali krivi za duboko nemoralne poteze koji se u drugim sferama života oštro kažnjavaju. Recimo, ovo što je radio Kuščević - korištenje povlaštenih informacija i političke moći za vlastitu korist - u sferi burzovnog poslovanja strogo je zabranjeno', upozorava Rimac.

'I što uopće znači fraza o davanju mandata na raspolaganje? Pa on je uvijek na raspolaganju i premijeru i Saboru, to pokazuje da ovakve osobe uopće ne razmišljaju u demokratskim kategorijama. Nažalost, slično je i kod oporbe: ostavka se traži od prijatelja, a kod drugih slučajeva - poput ovoga - trebalo je zahtijevati smjenu', nadovezao se Puhovski.

'Kuščević se počeo ponašati doslovno kao Lenjin i tvrditi da je, što ga više napadaju s ljevice i desnice, to više on u pravu', dodao je.

Oba analitičara slažu se da je odnos Andreja Plenkovića prema Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS) sada nova neuralgična točka njegove vlasti. Puhovski drži vjerojatnijom opciju da će se ove stranke na neki način pokušati riješiti, premda bi mu bilo pametnije ponašati se kao da je nebitna, dok Rimac smatra da nije problem sastaviti novu većinu u Saboru - ali jest u javnoj percepciji takvog poteza. S druge strane, kaže, ukoliko ne sankcionira javni bunt protiv svog ministra, kao što je to učinio u slučaju Mosta, prijeti mu ostavljanje dojma nedosljednosti, a i HNS je svojim pritiskom otvorio mogućnost da u budućnosti ponovno napravi istu stvar.

'Vjerojatno nas negdje na jesen očekuje rekonstrukcija Vlade, kad položaj napusti ministrica vanjskih poslova, ali to će se nastojati odvojiti od ovog slučaja kako se ostale ministre ne bi stavilo u isti koš s Kuščevićem i stvorilo dojam da su krivi i politički nemoralni', smatra Rimac. Puhovski dodaje da su Plenkoviću od svih ovih problema još kompliciraniji unutarstranački odnosi u HDZ-u, to mu je važnije od cijele oporbe.

'U jednom trenutku izgledalo je kao da portali i novine informiraju Kuščevića o njegovim nekretninama, a on se konstantno samo čudi na to, što je potpuno nevjerojatno', kazao je Puhovski.

'…a sada računa na pozicioniranje koje će mu ostaviti sve životne radosti i prihode, dakako i nekretnine. Bit će pasiviziran i pretvoren u discipliniranu ruku u Saboru', dodao je Rimac.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Ova Vlada je konstantno opterećena aferama, koje se jednostavno zaboravljaju jer ih potiskuju nove. Čak je HDZ producirao neke afere kako bi se zaboravile neke druge, sjetimo se samo ozbiljnih optužbi protiv Milijana Brkića ili Zdravka Marića. Problemi se vuku, ljudi i dalje ostaju na svojim pozicijama, a jedini kriterij za djelovanje jest kretanje rejtinga premijera Plenkovića ili HDZ-a. Ulazimo u intenzivno izborno razdoblje i sada će osjetljivost na pad rejtinga vjerojatno biti nešto veća', zaključio je.

'No gdje je u cijeloj ovoj priči - kao i u nizu drugih afera - Državno odvjetništvo? Ono naprosto šuti, a ako eventualno nešto i radi, ništa se o tome ne zna. To je jako, jako loše', smatra Puhovski.