NEMAJU ZA POVRAT POREZA

Porezna uprava blokirala Osijek

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 27.11.2009 08:21
  • Objavljeno 26.11.2009 u 23:04
Krešimir Bubalo i Ivan Vrdoljak (desno)

Krešimir Bubalo i Ivan Vrdoljak (desno)

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Porezna uprava blokirala je u četvrtak račun Grada Osijeka zbog nemogućnosti isplate posljednje rate povrata poreza građanima od milijun i pol kuna

Na računu Grada bilo je 600.000 kuna, pa je u blokadi za preostalih 900.000 kuna. To je drugi put kako Porezna uprava blokira račun Grada zbog povrata poreza, koji u konačnici iznosi 24 milijuna kuna.

'Mi bismo mogli uštedjeti novac u proračunu kada ne bismo na vrijeme isplaćivali naše obveze, kako plaće djelatnicima, tako i dobavljače i druge korisnike proračunskih sredstava. Kada smo proljetos preuzeli vlast koju je, uzgred rečeno, obnašala koalicija HSP–HDZ, zatekli smo 70 milijuna kuna dospjelih potraživanja i do danas smo taj dug smanjili na 20 milijuna, a rok plaćanja sa 200 dana smanjili smo na 60!

Ova nam je blokada poremetila planove, jer je došla bez najave i to nije korektno', rekao nam je zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak ističe kako je račun Grada blokiran u trenutku usvajanja državnog proračuna u Saboru, u kojem su na nulu skinuta sredstva za Kliničku bolnicu Osijek namijenjena unapređenju kvalitete medicinske usluge i opremanja nužnim medicinskim uređajima, Sveučilištu za uređenje znanstvenog kampusa u kojem se gradi samo Poljoprivredi fakultet, dok se, primjerice, u Splitu grade četiri takva objekta.

Zaustavljena je gradnja mosta preko Drave na koridoru 5c i nastavak autoceste prema mađarskoj granici, južnog traka južne obilaznice i nekoliko drugih kapitalnih projekata koje su čelnici Vlade proljetos obećavali Osječanima u predizbornoj kampanji.

Vlada koja radi proračun s deficitom većim od devet milijardi kuna i svoje minuse pokriva blokadom gradova ili uvođenjem harača, a istodobno ne blokira kompanije koje bi svoje obveze mogle platiti kada bi htjele, poručuje da želi otići s vlasti jer ne želi dobro svojim građanima.

Iz sustava gradske uprave i gradskih poduzeća u Osijeku dosad je otpušteno stotinjak ljudi, a poslije Nove godine i uvođenja nove sistematizacije radnih mjesta gradsku službu napustit će još najmanje desetak uposlenika koji će biti proglašeni viškom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi