OSVRT DAMIRA PETRANOVIĆA

Popijete li dva piva prije utakmice, pripremite se na lutriju: Nije to navijačko, nego pravno nasilje

01.12.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Zagrebačka policija u utorak je, uoči jedne nogometne utakmice, na samom ulazu stadiona u Kranjčevićevoj privela više osoba. Glavnina njih ni po kojem kriteriju nije bila problematična: Radi se o ljudima koji su došli gledati sport, nisu bili nasilni ili pokazivali namjeru sudjelovati u kršenju bilo kakvih zakona. Naprosto su popili dva ili tri piva i imali nesreću biti izdvojeni nasumičnom, ničim obrazloženom odlukom policajaca

Scena je to koju se može vidjeti na svim stadionima u Hrvatskoj - istina, najčešće na onima na koje publika još uvijek dolazi, dakle na Poljudu - i praksa koja malo koga još uvijek uzbuđuje. Nogometni navijači u prošlosti možda jesu dali povoda da ih se percipira kao bića nižeg reda, makar i statistički i u usporedbi s europskim kolegama to naprosto ne stoji: hrvatski stadioni već desetljećima su zapravo dom kulture s vodoskokom.

Ali čak da to nije slučaj, da iz vikenda u vikend na njima zaista vlada teror pijane gomile, sumorna je spoznaja da hrvatsko društvo već godinama šutke prihvaća očigledno kršenje ljudskih prava cijele jedne skupine ljudi, ozbiljnu sumnju u ustavnost cijelog jednog zakona i arbitrarne, mahnito široke policijske ovlasti.

Znamo kako to obično biva: kad se problem počne reflektirati i na 'obične' građane, kada i oni na svojim leđima osjete bezrazložnu represiju i proizvoljno kažnjavanje, najčešće bude kasno. Krenete li u ozbiljnijim brojkama na nogometne utakmice, među više od onih prosječnih tisuću i kusur gledatelja, vidjet ćete i sami.

Dakle alkohol na stadionima, vodič za početnike.

Prva lekcija: uoči utakmice svakako možete popiti pivo ili dva, kako to biva valjda još otkako je ovaj sport izumljen, ali pripremite se na neku vrstu lutrije - ili recimo Igara gladi - kada na sam stadion i ulazite. Zbog pogrešnog pogleda, bezvezne frizure, pogrešnog naglaska ili činjenice da mu je tog jutra supruga stala na pidžamu, policajac vas može izdvojiti na stranu i narediti alkotest. Napušete li više od 0,5 promila, letite u maricu, potom u stanicu, pa na otrježnjenje, a onda i pred suca za prekršaje. Ne gine vam kazna od nekoliko tisuća kuna i jednogodišnja zabrana odlazaka na nogometne utakmice.

To što se doslovno dva metra, dakle također na ulazu stadiona, i dalje toči pivo i što preostalih tisuću i kusur gledatelja u miru uživa u sportu, nije vaš problem. Rekli smo, radi se o lutriji u kojoj ste izvukli pogrešnu srećku.

  • +11
Lokomotiva - Hajduk, četvrtfinale SuperSport Kupa, 2021./22. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Druga lekcija: pazite kako hodate gradom ako imate klub koji simpatizirate i koji igra tog dana jer policija vas po istom sistemu može alkotestirati i zatočiti pa makar se sama utakmica odvijala stotinama kilometara dalje. U Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima doslovno stoji formulacija da to mogu učiniti 'ako je prema okolnostima očigledno da idete na sportsko natjecanje'. Dakle gdje god i kako im god padne na pamet. Nisu oni krivi što im zakon daje odriješene ruke.

Treća lekcija: kad ste već na stadionu, računajte na to da nikad niste sigurni. Isti taj zakon policiji daje ovlasti da vas bilo kada i u bilo kojem trenutku izdvoji i otpremi u zatvor. Dapače, ako bi se istog tog zakona striktno držali i ako bi na izlasku sa stadiona testirali sve posjetitelje, razložno je vjerovati da bi polovica njih bila u ozbiljnom prekršaju. Njih tisuću u Kranjčevićevoj ili petnaestak tisuća na utakmici reprezentacije na Poljudu, svejedno.

No detalj o detektiranju kriminalaca s dva piva i ekvivalentnom količinom alkohola u krvi tek je dio široke demonstracije pravnog nasilja na sportskim natjecanjima, a ima to i svoj nastavak.

U njihovom kažnjavanju, dakako.

'Najveći je problem u čistoj proizvoljnosti'

'Radi se o čistoj proizvoljnosti i u tomu je najveći problem: osoba koju se prekršajno sankcionira jer je bila na utakmici s više od 0,5 promila ulazi u bazu u kojoj se njeni podaci čuvaju idućih deset godina, na liste koje se potom razmjenjuju s drugim europskim državama i u pravilu ima problema prilikom prelaska granice. Zakon je ostavio mogućnost da im se u idućih deset godina izdaju dodatne, preventivne sankcije zabranom odlaska na utakmice od šest mjeseci do godine dana, dakle samo zato što su jednom imali više od 0,5 promila alkohola u krvi. Proizvoljnost policijskog postupanja, to je apsolutni problem i ovog zakona i ove prakse', objašnjava za tportal Damir Gruić, odvjetnik koji se u svojoj karijeri bavio doslovno stotinama ovakvih slučajeva.

'Zakon se primjenjuje od trenutka polaska na utakmicu do trenutka povratka, dakle gotovo cijeli dan, pa de facto omogućava veliku dozu manipulacije. Moguće je pritvoriti ljude koji sjede na stražnjem sjedalu automobila s pivom u ruci ili se nalaze u kafiću u sasvim drugom gradu, pa im nakalemiti ogromne troškove, izreći zabranu odlaska na utakmice i stvoriti deset godina problema prilikom putovanja u inozemstvo', objašnjava nam odvjetnik Gruić.

Rješenje ove vrste diskriminacije zapravo bi bilo jednostavno i moglo bi se svesti na kopiranje Engleske, na koju se politička kasta najčešće poziva kada u javnosti zavlada moralna panika zbog realno beznačajnih incidenata, i to u pravilu vrlo daleko od stadiona. Zašto bi sama blaga alkoholiziranost bila povod za ovako drastične sankcije, ne bi li se ona trebala uzeti u obzir tek ako ista osoba sudjeluje u kakvom nasilnom incidentu? Zanimljivo je to da nam nitko, pa ni Englezi, u ovome nije uzor.

A odgovore na ova pitanja zapravo već znamo, nisu osobito složeni: Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima represivni aparat dobio je zgodan alat za manifestaciju samovolje, ali bogme i za dobru zaradu. Policija naime osiguranje svake utakmice određuje po svom nahođenju, klubovima ga masno naplaćuje po glavi uniformirane osobe, pa je logično da takav angažman mora nekako opravdati. Iza svakog službenog priopćenja o nekoliko desetaka privedenih 'prije, za vrijeme i poslije utakmice' zapravo se krije nekoliko desetaka nesretnika koji su smatrali normalnim popiti dva piva prije utakmice i svojim ponašanjem nisu odskakali od ostalih gledatelja. Uostalom, sama nogometna liga u svom je nazivu donedavno imala velikog proizvođača - piva.

Ne morate vjerovati, naravno, vjerojatno i nećete. Sve dok vas organ reda ne izdvoji na ulazu u Kranjčevićevu, Poljud, gdje god…

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u osvrtima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.