situacija pod kontrolom

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a pojasnila razlike u brojkama nacionalnog i županijskih stožera

12.07.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gostovala je u Dnevniku N1 gdje je pojasnila disparitet u brojevima koje dnevno izvještavaju Nacionalni stožer i lokalni stožeri te kako ispravno nositi maske.

"Sretni smo što imamo manji broj zaraženih", rekla je Marija Bubaš u Dnevniku N1 i dodala:

"Postoje dispariteti u brojkama, no na centralnu platformu je upisano 50 slučajeva, a toga se držimo. Povlačimo granicu da bismo u 14 sati mogli izvijestiti javnost, ona se povlači u 12 i 15 sati, zato da se stignu obraditi svi slučajevi i da znamo gdje su žarišta. Zato smo i u stalnom kontaktu s terenom, a lokalni stožeri izvještavaju u raznim vremenima, nekad u 9 ili 10 pa disparitet u broju proizlazi iz toga."

Što se tiče broja testiranja, rekla je da se resursima za testove koriste optimalno.

"Kad je bio veći broj zaraženih, bilo je više testiranih. Situacija na terenu je pod kontrolom. U nekim dijelovima je velik broj uzoraka za testiranje, svi ti podaci unose se u platformu."

Bubaš je istaknula da je situacija pod kontrolom u Domu za umirovljenike u Istri gdje je zaraženo petero djelatnika i šestero korisnika. Za nove testove, njihove kontakte, još se čekaju nalazi.

Od ponedjeljka se u Hrvatskoj mijenjaju neke epidemiološke mjere pa će tako maske biti obavezne i u trgovinama i trgovačkim centrima.

"Uvijek se komunicirao da se zaraza lakše širi u zatvorenom prostoru i razmatra se da se u nekim takvim prostorima preporuča ili oabveže nošenje maski. Zato se prati situacija, sve se razmatra i odluke će se donijeti u pravom trenutku. Možda i jesmo nacija koja najmanje koristi maske, ali morat ćemo se na to naučiti jer novi dokazi govore da one značajno smanjuju prijenos virusa."

Na pitanje koliko se često maske moraju mijenjati, Bubaš je rekla:

"Medicinske maske se ne bi trebale nositi duže od tri sata, a platnene onoliko koliko je maska suha. Kad se namoči, trebat će je zamijeniti. Trebat će razmišljati i o tome koliko ćemo negdje boraviti, nositi možda vrećicu s rezervnom maskom, morat ćemo se snalaziti."

  • +16
Koronavirus u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: /PIXSELL