sastanak saveznika

Poljska i Ukrajina obećale da će uskoro riješiti spor oko granice

22.01.2024 u 15:48

Bionic
Reading

Čelnici Poljske i Ukrajine obećali su u ponedjeljak da će uskoro riješiti politički spor koji opterećuje njihovo ratno savezništvo i da će ojačati obrambenu suradnju u trenutku kada rat protiv Rusije ulazi u treću godinu

Tijekom prvog posjeta susjednoj Ukrajini u svojstvu premijera, Donald Tusk prenio je poruku prijateljstva predsjedniku Volodimiru Zelenskom i rekao da su se obje strane "suglasile" u vezi s prosvjedima poljskih vozača kamiona.

"Poljska će učiniti sve kako bi povećala izglede Ukrajine za pobjedu u ovom ratu", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Varšava je ključni saveznik Kijeva u ratu protiv Rusije, ali njihovi odnosi pogoršali su se zadnjih mjeseci zbog blokada granice.

Vozači kamiona su prošli tjedan pristali do 1. ožujka suspendirati prosvjede kojima su tražili da se ukinu dozvole ukrajinskim vozačima za slobodan pristup EU-u.

"Razumijemo bit razloga koji su doveli do ovakve situacije, ali prije svega pozivamo da se obrati pozornost na veličinu prijetnje s kojom su suočeni naši narodi", rekao je Zelenski, dodajući da pozdravlja napore koje Poljska ulaže u vezi tog pitanja.

Obojica čelnika pozdravili su planove za zajedničku proizvodnju oružja, a Zelenski je na X-u objavio da su razgovarali o "novom obliku suradnje u cilju kupnje većih količina oružja za ukrajinske potrebe". Nije ulazio u pojedinosti.

Poljska vlada razmatra kako poslati više streljiva i vojne opreme Ukrajini u sklopu novog paketa pomoći, rekao je ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski prošli tjedan.

Tuskov posjet poklopio se s Danom jedinstva kojim Ukrajina slavi ujedinjenje istoka i zapada zemlje 1919.

Zelenskij je tim povodom objavio planove da se ponudi dvojno državljanstvo Ukrajincima i njihovim potomcima koji žive u inozemstvu, osim u Rusiji.