velika akcija uskoka

Policija upala u općinu Čeminac, priveli zaposlenike te članove općinskog vijeća

30.07.2019 u 12:58

Bionic
Reading

Policija je upala u zgradu općine Čeminac te neke zaposlenike i članove općinskog vijeća odveli na saslušanje

Policija je upala u zgradu baranjske općine Čeminac te neke zaposlenike općine i članove općinskog vijeća odveli na saslušanje, u sklopu velike akcije USKOK-a, objavio je 24sata.

Kako navodi taj portal, policija je tražila i načelnika općine Zlatka Pinjuha (HDZ), no nisu ga našli u njegovu uredu.

Osječko-baranjska policija u utorak je potvrdila da u općini Čeminac provodi izvide nad više osoba, a neslužbeno se doznaje da je na meti istražitelja općinski načelnik Zlatko Pinjuh. I dok policija ne otkriva detalje izvida neslužbeno se doznaje da su uz Pinjuha osumnjičeni i njegovi sinovi.

Prema neslužbenim podacima navodne nezakonitosti dogodile su se sa subvencijama stambenih kredita na štetu općine.

  • +16
Pretres općinske zgrade u Čemincu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Pinjuhov sin Marko u javnosti se spominjao vezano za potpore koje mu je isplaćivala općina u kojoj je njegov otac načelnik. Općinski vijećnik Matko Perković (HDSS) još je u siječnju 2018., kako prenosi Glas Slavonije, rekao da je na sjednici Općinskog vijeća razmatran zahtjev Pinjuhova sina Marka za dodjelu novca za sudjelovanje na ranije održanom natjecanju inovatora u Rumunjskoj.

'Predsjednik Vijeća predložio je da Marku Pinjuhu bude isplaćeno 10.000 kuna, bez obzira na to što je on stalno zaposlen u Općini kao komunalni redar, te što mu je 2015. godine već dodijeljeno 15.000 kuna, kao i 5000 proračunskih kuna Centru za inovatorstvo Osijek, čiji je član, iako udruga ne djeluje na području Općine Čeminac', rekao ja tada Perković, a prenosi Glas Slavonije, i dodao kako su spomenuti iznosi i po nekoliko puta bili veći od tadašnjih potpora pojedinim općinskim udrugama. Nema

Načelnik Pinjuh tada je rekao kako je njegov sin punoljetna osoba od 26 godina, 'dokazani inovator, dobitnik državne Nagrade Faust Vrančić i više drugih nagrada i plaketa'.

Zakonito je podnio zahtjev, obrazložio ga i potkrijepio dokumentacijom. Članovi Općinskog vijeća glasali su kako su glasali, branio je tada sina Zlatko Pinjuh.

Portal Dnevnik.hr donosi kako su protiv Pinjuha vijećnici i mještani dosad podigli brojne kaznene prijave a optuživali su ga da zlorabi položaj te da je općinski novac izvlačio za privatne svrhe. Široj javnosti poznat je i po uvođenju 'poreza' za poljoprivrednike koji su prolaz traktorima i kamionima do svojih njiva morali - plaćati.

Pinjuha je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 2016. kaznilo zato što imovinsku karticu nije ispunio u zakonskom roku od mjesec dana.