globalno krijumčarenje

Operacija 'Familia': Zaplijenjena tona kokaina, auti, novac... Akcija na tri kontinenta, pala šestorica hrvatskih državljana

25.07.2019 u 18:50

Bionic
Reading

Tijekom opsežne međunarodne operacije kodnog naziva ''Familia'', koja je protiv globalnih krijumčara kokainom vođena na tri kontinenta, uhićeno je 16 osoba, a zaplijenjena je tona kokaina te dva milijuna eura u gotovini, doznaje se u četvrtak u MUP-u

Pored Hrvatske, u paralelelnim kriminalističkim istraživanjima sudjelovale su i redarstvene vlasti iz Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije.

Kriminalističko istraživanje, dodao je MUP, od samog početka imalo je snažnu potporu i koordinaciju međunarodnih agencija za provedbu zakona kao što su Europol, DEA i Frontex. Uz njih, u operaciji su sudjelovale i redarstvene vlasti Belgije, Švicarske, Eurojusta i Uskoka.

Kriminalističko istraživanje ''Familia'' započelo je na inicijativu hrvatskog policijskog odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), a cilj operacije bila je međunarodna mreža koju se sumnjičilo za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju zrakoplovima i komercijalnim brodovima te za povezano pranje novca.

Provedbu operacije ''Familia'' prezentirali su načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač, voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović te Alen Barta iz zagrebačkog odjela PNUSKOK-a.

Operacija traje još od 2017.

Akcija Familia Izvor: Društvene mreže / Autor: Mup.hr

''Operacija je započela krajem 2017. na temelju raznih informacija koje je prikupila hrvatska policija vezano uz krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u EU države, uključujući Hrvatsku. Pritom je identificirana dobro organizirana kriminalna skupina, dio tzv. Balkanskog kartela, s pripadnicima u mnogim zemljama EU-a i svijeta'', kazao je Kovač.

Pritom je pojasnio da se kriminalna skupina bavila prekoatlantskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u EU i Aziju, kao i pranjem novca ostvarenim tim krijumčarenjem. Uz to, Kovač je nadodao kako je riječ o nekoliko skupina povezanih u zločinačku organizaciju.

Barta je dodao kako su posebne istražne radnje započete početkom 2018. u koordinaciji s Uskokom. Uz to, provedena su i paralelna kriminalistička istraživanja.

''Zbog raširenih kriminalističkih aktivnosti kriminalne skupine u Europi i njezinim jakim kriminalnim vezama u Europi, nekoliko južnoameričkih zemalja i Aziji, Uskok i hrvatska policija proširili su kriminalističko istraživanje na nekoliko zemalja putem mehanizma europskog istražnog naloga i međunarodne policijske suradnje'', rekao je Barta.

Suradnja na tri kontinenta

Pritom je dodao kako su u studenom 2018., nakon nekoliko operativnih sastanaka hrvatskih, srpskih i čeških policajaca, na temelju razmijenjenih podataka, započela i paralelna kriminalistička istraživanja u Srbiji i Češkoj.

U sljedećoj fazi, zbog složenosti istraživanja te na zahtjev hrvatskih, srpskih i čeških policijskih i pravosudnih tijela uspostavljena je suradnja na tri kontinenta te su se u akciju uključila još švicarska i belgijska federalna policija, francuska žandarmerija, talijanska financijska policija, hongkonška carina, pravosudna policija Macaua i Malezije te urugvajska i paragvajska policija.

Akcija Familia Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

U sklopu akcije, u listopadu 2018. u Hrvatskoj su uhićena dva državljana BiH, a zaplijenjeno je više od milijun eura, dok je u travnju u Hong Kongu uhićeno pet osoba, a zaplijenjen je 421 kilogram kokaina.

''Tijekom akcije utvrđeno je kako bi se kokain mogao prokrijumčariti iz Južne Amerike malim zrakoplovom pa se u istragu uključila i francuska žandarmerija. Teret je istovaren u Francuskoj i prevezen kombijem u Švicarsku, gdje ga je zaustavila švicarska policija'', dodao je Barta.

Uhićena i dvojica visokorangiranih pripadnika Balkanskog kartela

U svibnju su u Švicarskoj uhićeni jedan hrvatski, jedan češki te jedan crnogorski državljanin te 603 kilograma kokaina. U paralelnoj akciji u Češkoj su uhićena dva češka državljana kojima je zaplijenjeno milijun eura. Istovremeno u Hrvatskoj i Srbiji su obavljene pretrage kuća i vozila tijekom kojih je zaplijenjena luksuzna roba te četiri pištolja s prigušivačima.

Na području Hrvatske tijekom srpnja uhićena su još petorica hrvatskih državljana kojima su pretražene kuće i vozila te zaplijenjeni mobiteli. Istovremeno, dodaje MUP, u Srbiji su uhićeni jedan srpski te jedan BiH državljanin kojima su zaplijenjeni mobiteli i luksuzna roba.

Kovač je naglasio je kako je tijekom operacije uhićena dvojica visokorangiranih pripadnika tzv. Balkanskog kartela, kao i 14 pripadnika ciljanih organiziranih kriminalnih skupina, 11 u Europi te pet u Hong Kongu. Pored zapljene više od tone kokaina, oduzeto je i oko dva milijuna eura u gotovini te luksuzna roba, ručni satovi i vozila u vrijednosti većoj od milijun eura.