NEMAR RODITELJA

Policija u gluho doba noći privodi sve više djece!

Bionic
Reading

Svake godine policija u postaju dovede oko tri tisuće tinejdžera mlađih od 16 godina, zateknutih na ulici, u parkovima, kafićima i slično, a pogubno je što među njima sve više i onih mlađih od 14 godina. Kad dijete doveze u postaju, policija naziva roditelje da po dijete dođu, opominje ih te prijavu šalje nadležnom centru za socijalnu skrb, pišu Novi list i Glas Istre

Ako policija godišnje s ulice noću skloni, recimo, desetak posto djece, nameće se pitanje koliko djece svake noći, a vikendima pogotovo, boravi na ulici?! I to, u većini slučajeva, uz blagoslov roditelja!

Roditelji, naime, ili ne znaju da je puštanje djeteta vani u gluho doba noći kazneno djelo za koje itekako mogu odgovarati, ili ih, po svemu sudeći, za to nije ni briga. Jer, prema policijskim podacima, od 2.738 maloljetnika koje je policija u Hrvatskoj tijekom prošle godine zatekla vani noću, više od polovice roditelja policiji je reklo da su djeca vani bila uz njihov blagoslov! Policijski voditelj za Novi list navodi kako je tragično i zabrinjavajuće što policija vani, u nedoba, zatječe sve više djece mlađe od 14 godina.

U nedozvoljenim noćnim izlascima mladih u Istri policija je u siječnju i veljači ove godine zatekla - i potom privela - 24 osobe, a tijekom cijele prošle godine njih 59.

Od glasnogovornice PU istarske Nataše Vitasović Glas Istre saznaje da policijski službenici kontinuirano, posebice u dane vikenda, provode preventivno-represivne aktivnosti, odnosno pojačani nadzor nad mladima u nedozvoljenim izlascima. Svrha takvih akcija nije 'policijski sat' prema osobama mlađim od 16 godina, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece, ističu u policiji.

'Sve koje zateknemo u nedozvoljenom izlasku dovodimo u policiju i pozivamo roditelje da dođu po svoje dijete, a ako roditelj to odbije, obavještavamo djelatnika Centra za socijalnu skrb koji preuzme dijete i osigurava mu smještaj. Roditelji uglavnom dolaze po svoju djecu, a reagiraju različito. Od toga da negoduju što ih budimo, do toga da su nam zahvalni jer im pružamo potporu u brizi za djecu', kaže Nataša Vitasović.