PARAVINJA STIGAO U SARAJEVO

Policija: Nećemo stati dok ne pronađemo Antonijino tijelo

27.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Rano jutros u Drniš su terencima HGSS-a stigli interventni policajci, specijalna policija, ronioci te kombiji s kanuima koji bi mogli poslužiti za pretragu rijeke Krke i jezera Brljane. Dragan Paravinja navodno je policiji nacrtao skicu mjesta gdje je Antonijino tijelo bacio u Krku. Paravinja je stigao u sarajevski zatvor Kula nešto iza 12 sati

Dragan Paravinja je bez maske na glavi izišao iz banjalučke policije uz pratnju specijalaca s dugim cijevima. Na sebi je imao traperice i majicu dugih rukava s kragnom, piše Jutarnji list. Preuzeli su ga pripadnici banjalučke sudske policije. Sudska policija iz Banje Luke preuzela je Dragana Paravinju oko 11 sati u prostorijama Centra javne sigurnosti nakon čega su ga policijskom maricom prebacili u Kazneno-popravni zavod 'Kula' u Istočnom Sarajevu.

Osnovni sud Sokolac izrekao je 2005. godine mjeru pritvora Paravinji na osnovi centralne tjeralice zbog kaznenog djela silovanja koje je počinio 2002. godine u Istočnom Sarajevu. Taj će sud donijeti i odluku o pritvoru za Paravinju.

Potraga za tijelom od ranog jutra

Kako doznaje dnevnik.hr oko podneva su dva psa tragača pokazala su interes za jednu lokaciju na rijeci Krki a na teren je stiglo i specijalizirano vozilo za prijevoz posmrtnih ostataka.

Podsjetimo, u središte Drniša pristigla su brojna policijska vozila. U sjedište Policijske postaje u Drnišu došli su čelnici PU šibensko-kninske, a potom i čitava kolona policijskih terenaca i drugih vozila iz smjera Šibenika, Splita, Zagreba i drugih gradova.

Blic širi dezinformacije, tijelo još nije nađeno

Srpski Blic piše kako je tijelo Antonije Bilić pronađeno oko 10.30 no glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor opovrgava te informacije i naglašava kako je potraga još u tijeku.

Nešto iza šest sati, u postaju je pristigao i policijski čelnik Milijan Brkić, nakon čega gotovo sat vremena policijski čelnici imaju sastanak na kojem zasigurno dogovaraju tijek današnje velike akcije potrage za nestalom djevojkom Antonijom Bilić.

'Na terenu je 80 specijalaca i pripadnika interventne policije, 12 ronioca, nešto više od sto policajaca, ekipa za očevid kao i 20 djelatnika GSS-a. Teren intenzivno pretražuje helikopter. Koristi se sofosticirana ronilačka oprema i tri kanua GSS-a, rekao je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanića. Sumnjivo područje pretražuju i tri specijalna psa za otkrivanje ljudi.

Načelnik uprave krim policije Vitomir Bjelić navodi kako imaju razloga vjerovati da bi se tijelo moglo tu nalaziti te da se nalaze u završnoj fazi krim istraživanja. 'Ključni moment dogodio se tijekom noći kada smo došli do kvalitetnog iskaza Dragana Paravinje koji je opisao da je tijelo bacio baš na terenu koji se pretražuje', istaknuo je Bjelić za dnevnik.hr.

Nacrtao skicu mjesta gdje je bacio tijelo?

Dragan Paravinja navodno je policiji nacrtao skicu mjesta gdje je Antonijino tijelo bacio u Krku, no policija smatra kako je tijelo negdje zakopaopoliciji je nacrtao skicu mjesta na Krki gdje je navodno bacio Antonijino tijelo. Policija pak ne vjeruje u tu priču i smatra da je Paravinja tijelo negdje zakopao, piše Večernji list.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske izvijestili su da će u potrazi za nestalom Antonijom Bilić tijekom dana pretraživati teren na širem području od mjesta Oklaja prema Kistanjama, uključujući i rijeku Krku.

'Pretragu će vršiti pripadnici Interventne jedinice policije iz više policijskih uprava, ronioci, policijski službenici kriminalističke policije, pripadnici Gorske službe spašavanja i vatrogasci. O tijeku pretrage terena izvještavat će iz Policijske postaje u Drnišu', ističe se.

U kratko vrijeme drniške ulice su bile ispunjene policijskim vozilima te terencima HGSS-a, interventnim policajcima, specijalnom policijom, roniocima, kombijima s kanuima koji bi mogli poslužiti za pretragu rijeke Krke i jezera Brljane. Dio HGSS-ovih pripadnika i policajaca se već uputio prema Oklaju, a da je potraga na neki način već i počela, svjedoči i policijska blokada na cestovnim prilazima kotlini u kojoj se nalazi jezero, na cesti od Drniša prema Kistanjama.

Istraga ratnog puta

Načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić najavio je za Hrvatski radio kako će istraga obuhvatiti i ratni put Dragana Paravinje u paravojnim srpskim jedinicama. Na to ih je navela njegova poruka koju je ostavio na ormariću kupaonice kuće u Donjim Srđevićima.

'Ja nisam ubio tu curu niti bilo šta drugo učinio i pobegao sam iz Hrvatske jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji gde ne smem jer znam sto su učinili na Ovčari i Slavoniji. Znam i sto su učinili i svima koji su znali', stoji u poruci.

U pismu nejasno spominje i ubojstvo u Slavoniji 1992. Iako je krim-policajac Bijelić jučer bio u Banja Luci tijekom ispitivanja Paravinje, nije otkrio je li on već ispitan i u vezi svoje sumnjive ratne prošlosti.

Obitelj ne vjeruje Paravinji; vjeruju da je Antonija živa

Antonijine sestre Ana i Katarina Bilić

Ana Bilić, Antonijina sestra na Facebook stranici Nestala- Antonia Blić poručila je kako obitelj ne vjeruje u legitimnost izjave monstruma Paravinje. 'Dragi prijatelji, obraćam vam se u ime obitelji Bilić, molim vas da izbrišete sve r.i.p grube budući da ne vjerujemo u legitimnost izjave ovog monstruma dok se ne isporuči Republici Hrvatskoj, ponovno ispita i pristane na poligrafsko ispitivanje. S poštovanjem Ana Bilić!'.

Večer nakon Paravinjina priznanja u obiteljskoj kući u Kričkama okupila se čitava obitelj Bilić, pišu 24 sata. 'Da, bila je i policija ovdje, ali službeno još ništa nismo dobili. Znamo da je traže, pa ćemo vidjeti. Svašta može biti. Lagao je i prije. Bio je rekao da ćemo je naći u crnom Mercedesu, a sad da je u Krki...'ko će ga znati', rekao je Antonijin otac Milan.

'Čuli smo za priznanje i sve drugo. Sve može biti, ali u najgore još ne želim vjerovati. Može Bog dati da na kraju sve završi dobro i da se Antonia vrati kući, a može biti i ono najgore, što je beštija i izjavila…Ne znam. Ako je to, neka mu Bog pomogne. Neka ga okrene, da spasi njega i da to više nikome ne napravi, da se to više nikad nikome ne dogodi'rekla je majka Milka.