druga osoba dorh-a

Turudić imenovao prvu zamjenicu: Karijeru klesala u Karlovcu, radila je i na nekim zvučnim slučajevima

29.05.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Gordana Križanić bit će prva zamjenica glavnog državnog odvjetnika, odlučio je tako Ivan Turudić. Iako na to mjesto dolazi iz Unutarnjeg nadzora u DORH-u, ranije je radila i na nekim poznatim predmetima

Gordana Križanić na početku karijere radila je u karlovačkom državnom odvjetništvu, u kojem je prvo bila općinska državna odvjetnica, a kasnije i glavna osoba u karlovačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Tamo je dobila i državnoodvjetničko priznanje zbog stručnog i pravodobnog postupanja te koordinacije i nadzora nad provođenjem izvida koji su doveli do podizanja optužnice u slučaju Karlovačke pivovare.

Podsjetimo, radilo se u slučaju u kojem su bili optuženi pet osoba i Karlovačka pivovara zbog ugrožavanja opće sigurnosti. Teretilo ih se da su propustili obaviti reviziju opasnosti nakon što su izmijenili tehnologiju rada, odnosno premjestili stroj za ukapljivanje ugljikova dioksida koji se stvara pri fermentaciji. To je dovelo do smrti Zdravka Martinovića, koji se 2007. srušio u nesvijest dok je šetao psa pored Pivovare te je kasnije preminuo. Petorica optuženika bila su osuđena na ukupno 14 i pol godina zatvora, a Karlovačka pivovara bila je novčano kažnjena s tri milijuna kuna.

Njezino ime povezuje se i s postupkom protiv prvog ministra unutarnjih poslova RH Josipa Boljkovca. Njega se teretilo da je u svibnju 1945. kao šef povjerenstva Ozne za kotar Karlovac zapovjedio dovođenje i ubijanje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u Dugoj Resi pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima. Boljkovac je nakon suđenja nepravomoćno oslobođen, a Križanić je kao tadašnja županijska državna odvjetnica najavila žalbu, no on je u međuvremenu preminuo i nije dočekao pravomoćnost presude.

  • +3
Gordana Križanić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Javnost je Križanić mogla upoznati i kada je kao tadašnja karlovačka županijska državna odvjetnica obavijestila javnost da kosti pronađene blizu kamionskog parkirališta u selu Furaje kod Josipdola pripadaju Antoniji Bilić. Podsjetimo, zbog ubojstva i pokušaja silovanja Antonije Bilić na 40 godina zatvora osuđen je Dragan Paravinja.

Ono što se Križanić zamjeralo u ovom slučaju to je što je obitelj Antonije Bilić za rezultate DNK analize doznala svega desetak minuta prije press konferencije na kojoj je Križanić priopćila sve javnosti.