plavci u banovini

Policija i USKOK o velikoj akciji u Splitu: Uhićeno je 12 osoba, sumnja se na korupciju

20.07.2021 u 13:52

Bionic
Reading

Nakoj jutrošnje velike akcije i uhićenja 12 osoba u Splitu, USKOK i policija oglasili su se priopćenjima

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 osoba. Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba. U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo javnost o utvrđenom', stoji u policijskom priopćenju.

USKOK pak javlja:  Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na 12 osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost'.

Podsjetimo, uhićen je, kako je tportal javio, pročelnik za prostorno uređenje Boris Marelja  Po neslužbenim i zasad nepotvrđenim informacijama, privođenja su se nastavila i izvan zgrade Banovine te je slobode lišeno i nekoliko viđenijih splitskih arhitekata, među njima Emil Šverko i Neno Kezić.

Spominje se interes istražitelja za splitskoga poduzetnika Zvonka Kotarca, odnosno za izdavanje dozvola i gradnju hotela i stambenih jedinica na splitskom području. Uz njega, uhićen je njegov brat Ivan Kotarac.

Kako doznajemo, dvije osobe koje su uhićene pored pročelnika za prostorno uređenje Borisa Marelje također rade u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša. Radi se o referenticama, a jedna od njih bila je privedena i u akciji PNUSKOK-a 2019. godine, kada se istraživala sumnjiva legalizacija viška kvadrata na hotelu Villa Harmony na Bačvicama. U tom slučaju optužnica je potvrđena početkom lipnja ove godine.

Radi se o Ladi Pocrnić Mladinić. Uhićen je i njezin suprug, arhitekt Neven Mladinić, svojedobno jedan od savjetnika za urbanizam u doba gradonačelnika Željka Keruma. On je navodno projektirao jednu od zgrada poduzetnika Marija Jukića, više stotina kvadrata veću nego što je dopušteno GUP-om.

Kako se neslužbeno doznaje, treća uhićena referentica jest Ljiljana Poletti Kopešić. Neki mediji objavili su da je slobode lišena i nekadašnja vijećnica Kerumove Hrvatske građanske stranke Danijela Špalj.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić za tportal je potvrdio da je s njime kontaktirao uhićeni građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i da će preuzeti njegovu obranu 'ukoliko istražitelji budu ustrajali u obradi ovog slučaja'. Kontaktirao je i s USKOK-om.