PNUSKOK u AKCIJI

Raspliće se klupko uhićenja u Splitu: Pročelnik, referentice i arhitekti pali zbog sumnjive gradnje hotela na Žnjanu, stoji li iza svega poduzetnik Kotarac?

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 20.07.2021 13:40
  • Objavljeno 20.07.2021 u 10:58
Zvonko Kotarac ispred hotela Amfora na Žnjanu 2019.

Zvonko Kotarac ispred hotela Amfora na Žnjanu 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Najmanje tri osobe privedene su u policijskoj akciji u utorak ujutro u splitskoj gradskoj upravi, a među njima i pročelnik za prostorno uređenje Boris Marelja - doznaje tportal

Po neslužbenim i zasad nepotvrđenim informacijama, privođenja su se nastavila i izvan zgrade Banovine te je slobode lišeno i nekoliko viđenijih splitskih arhitekata, među njima Emil Šverko i Neno Kezić.

Spominje se interes istražitelja za splitskoga poduzetnika Zvonka Kotarca, odnosno za izdavanje dozvola i gradnju hotela i stambenih jedinica na splitskom području. Uz njega, uhićen je njegov brat Ivan Kotarac.

Split: Uhićenja u nastavku akcije Banovina

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević za tportal je potvrdio uhićenja u splitskoj gradskoj upravi, no s detaljima nije bio upoznat.

Akciju vodi PNUSKOK.

Kako doznajemo, dvije osobe koje su uhićene pored pročelnika za prostorno uređenje Borisa Marelje također rade u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša. Radi se o referenticama, a jedna od njih bila je privedena i u akciji PNUSKOK-a 2019. godine, kada se istraživala sumnjiva legalizacija viška kvadrata na hotelu Villa Harmony na Bačvicama. U tom slučaju optužnica je potvrđena početkom lipnja ove godine.

Radi se o Ladi Pocrnić Mladinić. Uhićen je i njezin suprug, arhitekt Neven Mladinić, svojedobno jedan od savjetnika za urbanizam u doba gradonačelnika Željka Keruma. On je navodno projektirao jednu od zgrada poduzetnika Marija Jukića, više stotina kvadrata veću nego što je dopušteno GUP-om.

  • +12
  • +9

Hotel Amfora u Splitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane Fotografije

Kako se neslužbeno doznaje, treća uhićena referentica jest Ljiljana Poletti Kopešić. Neki mediji objavili su da je slobode lišena i nekadašnja vijećnica Kerumove Hrvatske građanske stranke Danijela Špalj.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić za tportal je potvrdio da je s njime kontaktirao uhićeni građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i da će preuzeti njegovu obranu 'ukoliko istražitelji budu ustrajali u obradi ovog slučaja'. Kontaktirao je i s USKOK-om.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić za tportal je potvrdio da je s njime kontaktirao uhićeni građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i da će preuzeti njegovu obranu

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić za tportal je potvrdio da je s njime kontaktirao uhićeni građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i da će preuzeti njegovu obranu

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Zasad nemam konkretnih saznanja, no pretpostavljam da mu se na teret stavlja poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti', rekao nam je Ljubičić.

Kotarac je, inače, jedan od najviđenijih splitskih poduzetnika. Od početka dvijetisućitih njegove tvrtke izgradile su stotine tisuća stambenih kvadrata, pa čak i cijela gradska naselja. U prethodnim godinama orijentirao se i na turizam, vlasnik je nekoliko velikih hotela - među ostalim prvog splitskog hotela s pet zvjezdica Atriuma te nedavno otvorene Amphore na Žnjanu, a koja se po svemu sudeći nalazi u fokusu istražitelja.

Ovaj hotel svojedobno je imao problema oko izdavanja dozvola te je njegovo otvaranje bilo odgođeno, o čemu je tportal pisao 2019. godine.

Zgrada na Križinama u kojoj Kotarac živi...

Zgrada na Križinama u kojoj Kotarac živi...

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Tportal je posjetio splitski kvart Križine, gdje Kotarac živi. Njegovi susjedi potvrdili su da je policija ondje banula u ranim jutarnjim satima, navodno ga je ondje i uhitila, te se ovdje nisu dugo zadržavali.

Kotarčevi susjedi potvrdili su da je policija ondje banula u ranim jutarnjim satima, navodno ga je ondje i uhitila

Kotarčevi susjedi potvrdili su da je policija ondje banula u ranim jutarnjim satima, navodno ga je ondje i uhitila

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Sjedište jedne od Kotarčevih tvrtki 'Dal-koninig' u Vukovarskoj ulici doima se potpuno prazno. Ni ondje nema policije, niti naznaka da se više obavljaju bilo kakvi pretresi.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Uskoro opširnije…

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!