Neredi u španjolskoj

Policija i migranti sukobili se na ulicama Madrida zbog smrti uličnog prodavača

16.03.2018 u 14:48

Bionic
Reading

Migrantska zajednica u Madridu prosvjedovala je paljenjem kanti za smeće i automobila nakon smrti Senegalca Mamea Mbayea, uličnog prodavača koji je preminuo od srčanog udara nakon policijske potjere

Najmanje devetnaest ljudi i deset policijskih službenika je ozlijeđeno, a šest osoba uhićeno nakon prosvjeda migrantske zajednice u četvrtak navečer zbog smrti uličnog prodavača senegalskog podrijetla Mamea Mbayea na ulicama četvrti Lavapies u samom centru Madrida, prenosi BBC.

Policijski službenici tvrde da su Mbayea, koji je u Španjolsku prije 12 godina došao brodom iz Senegala i radio ilegalno kao ulični prodavač, pronašli bez svijesti te da je nedugo zatim i umro unatoč njihovim pokušajima da ga spase. Kao razlog smrti navodi se srčani udar, no prosvjednici vjeruju da je za to kriva upravo policijska potjera koja je tome prethodila.

'Policija ga je lovila od Sola do Lavapiesa na motoru', rekao je jedan od migranata i dodao: 'Na kraju je ondje umro.'

Prosvjednici su palili kante za smeće i parkirana vozila, a potom gađali kamenjem interventnu policiju. Šteta na ulicama grada je vidljiva i na autobusnim stanicama, policijskim autima te bankovnim podružnicama u toj četvrti.

Gradonačelnica Madrida Manuela Carmena izjavila je kako će grad temeljito istražiti okolnosti ovoga događaja i postupiti sukladno rezultatima istrage.