dobili naputak

Madrid pokušao spriječiti sastanak Puigdemonta i Torrenta u Bruxellesu

24.01.2018 u 13:20

Bionic
Reading

Španjolska vlada zatražila je od predstavništva Katalonije u Bruxellesu da ne dopusti sastanak predviđen u srijedu između Carlesa Puigdemonta i predsjednika katalonskog parlamenta, objavio je diplomatski izvor, ali njihov je sastanak ipak održan na drugom mjestu

Katalonski predstavnici dobili su naputke 'da ne dopuste taj sastanak u prostorijama predstavništva Katalonije u Bruxellesu', rekao je taj izvor za AFP.

Sastanak je nakon toga prebačen na drugo mjesto, rekli su iz Puigdemonovog okruženja. Otkad je Katalonija pod izravnom upravom iz Madrida, prostori katalonskog predstavništva u Bruxellesu također su pod izravnom upravom središnje španjolske vlade.

Roger Torrent, predsjednik katalonskog parlamenta, stigao je u srijedu ujutro u Bruxelles kako bi se susreo s Puigdemontom i četvoricom bivših smijenjenih ministara vlade njegove vlade.

Do njihovog susreta dolazi u trenutku u kojem je Puigdemont jedini kandidat za predsjednika Katalonije, a šef parlamenta pokušava organizirati inauguracijsku sjednicu prije kraja mjeseca, u vrlo nepovoljnim okolnostima.

  • +16
Sva lica Carlesa Puigdemonta Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Puigdemont, optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države, jedini je kandidat za mjesto predsjednika vlade nakon što su stranke za nezavisnost Katalonije osvojile prošli mjesec 70 od 135 mjesta u tamošnjem parlamentu. 

Puigdemont je vodio katalonsku vladu od kraja 2015. godine do 29. listopada kada je otišao u Belgiju.

Dva dana ranije je u katalonskom parlamentu izglasano proglašenje nezavisne republike Katalonije nakon čega je španjolska vlada otpustila katalonsku regionalnu vladu, preuzela direktno upravljanje te raspisala prijevremene izbore.

Na tim izborima održanima 21. prosinca stranke za nezavisnost su opet osvojile više od polovice mjesta u parlamentu.

Puigdemont je optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti premda ga je bio zabranio Ustavni sud.

U ponedjeljak je prvi put napustio Belgiju pa u Danskoj na sveučilištu sudjelovao na raspravi o Kataloniji čime je nastavio internacionalizirati sukob sa središnjom vladom u Madridu.

Španjolski istražni sudac odbio je zatražiti njegovo izručenje od Danske no ukoliko stupi na španjolsko tlo bit će uhićen.