PRIJETNJA IZ HOLLYWOODA

Policajci izvodili maloljetnike s projekcije 'Jokera', reagirali ministrica kulture i bivši premijer

23.10.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Grčka policija prekinula je u ponedjeljak dvije projekcije filma 'Joker' u Ateni, nakon što su predstavnici grčkog ministarstva kulture dobili informaciju da film gledaju maloljetna djeca

Kako javlja briselski portal Euronews, policija je obišla dvije atenske kinodvorane u istoj noći te je s projekcija izvela 19-ero djece, od kojih je četvero bilo u pratnji roditelja.

Grčka je, naime, zabranila projekciju filma s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, a koji govori o životu Batmanova protivnika Jokera, za mlađe od 17 godina. Odluka o zabrani filma za maloljetnike dodatno je podignula buru u javnosti nakon što su vlasti zaprijetile vlasnicima kinodvorana da će ih kažnjavati s 10.000 eura ukoliko dozvole mladima ulazak na projekcije.

Burnoj reakciji javnosti o zabrani pridružila se i grčka ministrica kulture Lina Mendoni kritizirajući dužnosnike koji su u kinodvorane poslali policiju. 'Uznemirio me pritisak na maloljetnike i njihove roditelje', izjavila je Mendoni.

Reakciju atenskih vlasti na nož je dočekao bivši grčki premijer Aleksis Cipras te je na društvenim mrežama objavio fotografiju aktualnog ministra civilne zaštite Mihalisa Krisohoidisa kako natjerava Jokera. Cipras je tu fotomontažu kasnije izbrisao sa svojeg profila na Instagramu, a zbog te objave našao se na udaru Mendoni te ga je optužila za politizaciju incidenta.

  • +4
Joker Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

'Joker' je premijerno prikazan početkom listopada, a govori o propalom komičaru kojeg izolacija na dnu društvene ljestvice u Gothamu navodi na samodestrukciju i krajnje ubilačko putovanje.

Film redatelja Todda Phillipsa izazvao je brojne kontroverze zbog veličanja nasilnog protagonista, a pored Phoenixa, u njemu glume još Zazie Beetz, Robert De Niro, Marc Maron, Shea Whigham i Brian Tyree Henry.