AFERA SPICE I MALI MAESTRO

Polančec i svjedok i optuženik

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.01.2011 09:38
  • Objavljeno 23.01.2011 u 09:34
4 Damir Polančec

4 Damir Polančec

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak će po treći put raspravljati o osnovanosti optužnice u aferi Spice, a bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, optužen u tom slučaju, istovremeno bi na tom sudu trebao svjedočiti u ponovljenom suđenju za korupciju u slučaju 'mali maestro'

Nakon ročišta, koje bi trebalo početi u 9 sati, optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića odlučiti će o osnovanosti USKOK-ove optužnice kojom se osmorica optuženika tereti da su koprivničku prehrambenu tvrtku Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

No, još uvijek nije poznato hoće li vijeće, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti na doradu, svoju odluku objaviti u ponedjeljak s obzirom da zakon za to ne predviđa nikakve rokove.

Na posljednjem ročištu odbijen je prijedlog obrane da se iz spisa s više od 40 tisuća stranica kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica. Odvjetnici su, uz to, isticali da je USKOK povrijedio prava optuženika te da prije uključenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u ovaj slučaj nije ni trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.

Sud nije prihvatio ni novi dokaz obrane koji navodno 'ruši optužnicu', jer po odvjetničkim tvrdnjama pokazuje da su optuženici zapravo spriječili tzv. neprijateljsko preuzimanje Podravke

Uz Polančeca su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, tereti ih se za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Za ista se kaznena djela u slučaju 'mali maestro' ponovno sudi bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću. Suđenje im se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo raniju oslobađajuću presudu i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!