NAKON PRESUDE VRHOVNOG SUDA

Damir Polančec: Da mogu vratiti vrijeme, danas ne bih prodao Inu Molu

16.01.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Nakon donošenja presude Vrhovnog suda koja ga oslobađa krivice u aferi Spice, Damir Polančec progovorio je o toj presudi, ali i odlukama koje je hrvatska vlada donijela dok je on bio potpredsjednik vlade na čijem čelu je bio Ivo Sanader

Gostujući u emisiji Točka na tjedan televizije N1, Polančec je ustvrdio da je tijekom trajanja sudskog postupka bio izložen prekomjernom medijskom granatiranju.

'Ako preslušate moje izjave zadnjih tjedana, otkad se pojavila vijest o pravomoćnoj presudi, ja nisam tvrdio da je netko iz politike naredio DORH-u da protiv mene vodi kazneni postupak. Nisam to nigdje govorio. Govorio sam i mogu to ponoviti koliko god puta treba kako smatram da je DORH dijelom neprofesionalno postupao, odnosno USKOK, i smatrao sam i smatram, i to se sad pokazalo, da je stanje spisa, tih 60 tisuća strana, iskaza svjedoka danih već u fazi istrage i da je iz svega toga bilo vidljivo da nema elemenata za tvrdnje koje je USKOK iznio u optužnici. Činjenica je i da su neka su hapšenja i podizanja optužnica, pa i u mojem slučaju, koincidirala s dolascima važnih ljudi EU-a. Mi smo bili pri kraju pregovora i stalno nam se stavljalo na teret kao zemlji da se nedovoljno borimo protiv korupcije, posebno na najvišoj razini. Taj moj slučaj je sigurno politici došao jako dobro da kaže: ‘Vidite da nema nedodirljivih, da smo spremni progoniti i visokopozicionirane plitčare’. Politika je to vrlo vješto iskoristila, a DORH je bio neprofesionalan i nije trebao inzistirati na nečemu za što nije imao dokaza od prvog dana', rekao je Polančec i precizirao:

'Netko si je gradio karijeru. Tada je na čelu DORH-a bio Bajić. To je jedno objašnjenje. Drugo je da smo htjeli Europi dokazati da se ipak borimo, ali ja nemam dovoljno dokaza da je politika bila u direktnoj sprezi. Kao član Vlade sam često bio na sastancima Bajića s vrhom Vlade. Tako mogu vjerovati da se i o mojoj sudbini na takvim sastancima razgovaralo. Nemam dokaza za to', kaže bivši potpredsjednik vlade.

Plenković o poskupljenjima struje i plina Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Upitan o tome je li odluka da se većinski paket dionica u Ini prepusti mađarskom Molu bila ispravna, Polančec kaže da je tada bila drukčija situacija.

'Tada je situacija bila drukčija. Sva dobit se istopila, Ina je potonula u strahoviti gubitak, to je vrijeme financijske krize. U takvim okolnostima pregovaramo o dioničarskom ugovoru, MOL je dao ponudu i stekao više dionica nego što je imala hrvatska država. Vlada RH nije MOL-u prodala nijednu dionicu. Fond hrvatskih branitelja je prihvatio ponudu. U tim pregovorima smo gledali cijeli paket. … Trebalo je sjesti i probati razgovarati i to promijeniti', kaže Polančec.

Na izravno pitanje - bi li danas potpisao odluku o prodaji Ine Molu, ipak je ustvrdio da ne bi. 'Nakon svega što sam prošao, sad da velim da bih, svi bi me smatrali ludim. Nakon ovog iskustva, vjerojatno ne bih. Ali u tada se to činilo normalnim.Trebao bih puno više informacija. Da mogu vratiti vrijeme, ne bih pokrenuo privatizaciju INA-e, ne bih je prodavao bilo kome', rekao je Polančec.