RASPODJELA SNAGA

Pokušali smo prebrojati tko će u Saboru glasati za, a tko protiv Istanbulske konvencije. Postoji kvaka...

15.03.2018 u 17:24

Bionic
Reading

Po svemu sudeći, ratificiranje Istanbulske konvencije gotova je stvar. Stigla ona u Sabor s posebnom interpretacijskom izjavom ili bez nje, vladajući će i bez oporbe imati dovoljno ruku da stvar privedu kraju i zatvore to poglavlje koje je protreslo HDZ

Samo 39 glasova, odnosno obična većina bit će potrebna vladajućoj većini da u Saboru potvrdi Istanbulsku konvenciju, a kako sada stoje stvari, taj broj ruku imat će i neovisno o oporbi.

HDZ je, nakon nekoliko rasprava u samoj stranci, za ratifikaciju osigurao većinu svojih zastupnika, dok ih desetak zasad ipak neće podržati Istanbulsku konvenciju. Među njima su i Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Stevo Culej, Marija Jelkovac, Milijan Brkić, Anton Kliman, Ante Babić, Ivan Ćelić, Ivan Šipić, koji se ili u saborskim kuloarima spominju kao protivnici Konvencije ili su javno poručili kako su skeptični oko njene ratifikacije.

No i bez desetak svojih zastupnika HDZ može računati na pet zastupnika HNS-a, koji već od ranije inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije. Podršku će dati i osam zastupnika nacionalnih manjina, ali i HSLS-ov Darinko Kosor. Očekuje se da bi Konvenciju mogli podržati i neovisni Tomislav Saucha, ali i reformist Darinko Dumbović.

Za stav smo priupitali i Kažimira Vardu iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, no odgovor nam nije stigao. Nije poznato ni kako će se postaviti Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku te nezavisni Željko Lacković. Goran Dodig i Branko Hrg iz HDS-a odluku o tome hoće li Konvenciju podržati ili neće još nisu donijeli jer će pričekati da Vlada pošalje prijedlog u Sabor.

>>> HDZ-ov tvrdostrujaš prije četiri je godine branio rodnu ravnopravnost, a danas...

Naime, podrška mnogih ovisit će i o samom prijedlogu koji će stići u Sabor. Vlada je već ranije najavila da bi uz prijedlog za potvrđivanje u Sabor mogla poslati posebnu interpretacijsku izjavu vezano uz sporne točke i rodnu ideologiju. Ovisno o tome kako će ta izjava izgledati, HDZ bi na svoju stranu trebao dobiti HDS-ove zastupnike, ali možda i neke svoje koji su izrazili skepsu.

PROSVJED U ZAGREBU

Sluškinje ustale za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Pogledaj galeriju

Na koji način će Vlada uklopiti izjavu, moglo bi prelomiti i glasove dijela oporbe. 'SDP neće podržati ratifikaciju Konvencije ako u njoj bude nekih ograda ili poljskih modela', poručio je danas šef SDP-a Davor Bernardić, a pri tom stavu su i u GLAS-u.

Iako se na prvi pogled pretpostavljalo da će ta izjava ići odvojeno od potvrđivanja samog zakona, teoretski je moguće da se interpretacijska izjava uglavi u samo obrazloženje zakona, a u tom slučaju vladajući HDZ bi mogao ostati i bez podrške oporbe.

'Podržat ćemo Konvenciju, no ne i izjavu', poručili su za tportal iz GLAS-a, u kojem su nedavno inicirali i interpelaciju o ratificiranju Istanbulske konvencije.

Novi moment je i najava ministrice demografije i obitelji Nade Murganić da bi u prijedlogu zakona trebala biti ograda vezana uz naknadu štete žrtvama od države, gdje će Vlada tražiti prolongiranje rokova. Radi se o jednoj od pet ograda koje su dozvoljene, a u GLAS-u nam kažu da su to spremni podržati. U SDP-u pak o tom novom momentu još nisu raspravljali, pa bi njihov stav trebao biti poznatiji nakon sjednice Predsjedništva u četvrtak navečer.

>>> Uzalud vam trud, svirači: Zašto je referendum protiv Istanbulske konvencije unaprijed osuđen na propast

Za ratifikaciju bi trebali glasati i zastupnici IDS-a, HSS-a, HSU-a, Goran Aleksić, ali i dio Živog zida. Tako će je podržati Ivan Vilibor Sinčić, što ne čudi za zastupnika koji je ujedno predsjednik saborskog Odbora za ravnopravnost spolova. Konvenciju ipak neće podržati Branimir Bunjac, dok je Ivan Pernar na svom Facebooku poručio da ga Istanbulska konvencija ne zanima i kako smatra da njeno potvrđivanje neće ništa promijeniti.

  • +8
Prosvjed povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Po savjesti, poručio je već ranije Božo Petrov, glasat će zastupnici Mosta. Ratifikaciju Konvencije tako će podržati Ines Strenja Linić i Marko Vučetić, dok će protiv biti Božo Petrov i Miro Bulj. Drugi zastupnici Mosta uglavnom još nisu donijeli odluku te će najvjerojatnije pričekati samu saborsku raspravu kako bi odvagali sve argumente. 'Svojim glasom ne želim pomoći Plenkoviću', kaže pak za tportal Nikola Grmoja, kojem je problematično i to što će Istanbulsku konvenciju nadzirati međunarodno tijelo, GREVIO, koje čine članovi nezavisnih institucija i udruga civilnog društva.

Potvrđivanje Konvencije neće podržati ni Neovisni za Hrvatsku - Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović - kao ni Hrastov Hrvoje Zekanović, koji je najavio i pokretanje referenduma.