portret ZASTUPNIKA HRASTA

Tko je Hrvoje Zekanović, nova zvijezda ultrakonzervativne desnice

09.03.2018 u 16:53

Bionic
Reading

Dok u HDZ-u još promišljaju kako ratificirati Istanbulsku konvenciju i istodobno primiriti one u vlastitim redovima koji joj se protive, jedan od članova vladajuće koalicije, Hrastov Hrvoje Zekanović, rekao im je čvrsto 'ne'. Dopredsjedniku Hrasta ovo nije prvi put da je u javnosti izrazio svoje konzervativne stavove

Hrvoje Zekanović, kojeg je javnost upoznala kao ultrakonzervativnog saborskog zastupnika u redovima vladajuće većine, rođen je 22. travnja 1974. u Šibeniku, gdje živi i danas. Osnovnu školu završio je u Šibeniku, a u tom gradu pohađao je i srednju Medicinsku školu, smjer laborantski tehničar. Po zanimanju je profesor geografije, a završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

Iako je Zekanović nakon izbora 2016. prvi put ušao u Sabor, javnost ga je već zamijetila zbog njegovih konzervativnih stavova. Dopredsjednik je stranke Hrast, ali i dio vladajuće većine jer je u Sabor ušao s HDZ-ove liste.

Kao profesor geografije, Zekanović je desetak godina radio u šibenskim srednjim školama, a od 2008. pa sve do odlaska u Sabor bio je zaposlen u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Šibensko-kninske županije.

Kao saborski zastupnik ima plaću od oko 15.500 kuna neto, ali, kako otkriva njegova imovinska kartica, ima i druge prihode. Zekanović je, naime, član Upravnog vijeća Veleučilišta u Šibeniku, gdje je godišnje dobivao naknadu od 8580 kuna, no otkako je postao zastupnik, naknadu više ne prima. Od nastavne djelatnosti godišnje zaradi oko 1500 kuna, a od iznajmljivanja apartmana godišnje uprihodi 35.000 kuna.

Bio u 'Hrvatskim velikanima'

Poznat je i kao veliki ljubitelj šibenske povijesti i vrlo je aktivan u Društvu za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac'. Jedan je od osnivača i prvi predsjednik tog društva. Dapače, kao član tog društva bio je i jedan od sugovornika u seriji Roberta Knjaza 'Hrvatski velikani' na temu velikog šibenskog znanstvenika Fausta Vrančića, a Knjazu je u emisiji pokazivao gdje se rodio i gdje je živio Vrančić u mlađim danima.

  • +16
Sva lica Hrvoja Zekanovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Već godinama Zekanović je član Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije, a vjeru često ističe kao jednu od najvažnijih stvari u životu. Osnivač je i prvi predsjednik Hrvatskog katoličkog društva biskup Srećko Badurina.

U šibenskoj je gimnaziji predavao eksperimentalni program GROZD-ova zdravstvenog odgoja, a tijekom referenduma o braku, koji je inicirala udruga U ime obitelji, bio je koordinator za Šibensko-kninsku županiju.

Svoje konzervativne stavove Zekanović je iskazao i nedavno, kad se u sklopu Hrvatskog knjižničarskog društva pojavila ideja o osnivanju radne grupe koja bi se bavila LGBTIQ tematikom sa stručnog knjižničarskog stajališta. Uz to, gorljivi je protivnik ratificiranja Istanbulske konvencije, i na to neće pristati ni pod cijenu izlaska iz vladajuće koalicije. Dapače, ovih je dana najavio i referendum protiv ratificiranja.

Već u nekoliko izjava poručio je kako se protivi nametanju rodne ideologije te kako je senzibiliziran za temu nasilja nad ženama jer u kući živi s njih pet.

Žestok u Saboru  

'Dragi Bog nas je stvorio i rođeni smo kao muškarac i žena, a uvodeći mogućnost da se muškarac deklarira kao žena, a žena kao muškarac, stvara se velika pomutnja u društvu. Ljevica se trudi reći da taj rodni dio nije bitan, stalno govore o zaštiti žena, ali upravo je taj dio meritum Konvencije, iako je napisan jako soft. Osim toga, Konvenciju prvi put nisu pisali predstavnici svih država, nego jedna ekspertna međunarodna skupina izabrana od tko zna koga. Mi nismo bili uključeni', pojašnjavao je nedavno u razgovoru za šibenski.hr što mu smeta kod Konvencije.

Zekanovićeva biografija otkriva da je oženjen i ima tri kćerke. Sa suprugom, koja je zaposlena u Hrvatskoj pošti, živi u istoj kući u kojoj živi i njegova majka. Zekanović je, otkriva njegova imovinska kartica, suvlasnik 60 metara kvadratnih kuće, a vrijednost joj se procjenjuje na 300 tisuća kuna.

Uz to, vlasnik je dvaju automobila - Kia sportage iz 2015., koji je procijenjen na 140 tisuća kuna, te Fiat Punta iz 2001., a Zekanović je procijenio da vrijedi pet tisuća kuna.

Zekanović i supruga zajedno imaju i 40.000 kuna ušteđevine.

U Saboru je često u verbalnom klinču sa svojim neistomišljenicima, pogotovo zastupnicima SDP-a i GLAS-a, a zbog eksplozivne naravi nedavno se umalo i fizički sukobio s Ivanom Pernarom.