KAPITALNA ULAGANJA MLJEKARA

Pokupovali stoku i strojeve, a cijena mlijeka ostala ista

21.02.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Podršku mljekarima u njihovoj borbi za otkupnu cijenu mlijeka od 2,70 kuna po litri daju i seljaci Virovitičko-podravske županije. Organizirani u prosvjedne skupine od tridesetak ljudi, svoje su traktore parkirali uz glavne prometnice u Gradinama i Čađavici, a danas od 10 sati i u Terezinom Polju. S ponuđenom cijenom od 2,30 kuna po litri nije im moguće poslovati jer, kažu, i ovako su već na gubitku

Problem je počeo 2007. prihvaćanjem Vladinih preporuka i smjernica za kapitalna ulaganja u poljoprivredi. Na kredit su kupovali stoku, poljoprivredne strojeve, planirali poslovanje. S vremenom je, tvrde, cijena repromaterijala, goriva i energenata nekoliko puta porasla, a cijena njihovih proizvoda, a u ovom slučaju – mlijeka, ostala ista. Ili niža.

'Kad smo krenuli u kapitalna ulaganja i proizvodnju 2007., cijena pšenice bila je 1,50 kuna, a cijena MPK 1,80 kuna. Pšenica sada stoji 1,05 kuna, a MPK 4,20 kuna. Plavi, subvencionirani dizel smo te godine plaćali 2,30 kuna, a danas on stoji 6,36 kuna. Imamo problem i s najmom zemljišta; 2007. smo za hektar zemlje plaćali 300 kuna, a sada nam velike tvrtke, da ih ne imenujem, nabijaju cijene i do 1.200 kuna po hektaru. S obzirom na to da imamo stoku, da imamo i zaposlene ljude, prisiljeni smo na to i pristati', kazao je Slobodan Cvjetičanin, poljoprivrednik iz Čađavice.

U početku nije imao kredita, međutim, nakon što je pristao ulagati u poljoprivrednu proizvodnju pa i zaposliti troje ljudi - za čije plaće mjesečno izdvaja i do 18 tisuća kuna bruto, sada ima mjesečnu ratu kredita od oko 10 tisuća kuna. Kaže da se krediti njegovih kolega kreću do 20 pa čak i trideset tisuća kuna mjesečno. Nakon što im je, uz postojeću cijenu, država ukinula i premiju za mlijeko, neki od njih, kao prijatelj mu, gube i do 800 kuna dnevno. To je, dodaje, mjesečno 24 tisuće kuna što je iznos jednog dodatnog kredita.

Umjesto isplate novcem, dobivali su vaučere. Osim što su tako pribavljali gnojivo po visokim cijenama, a smatraju da je bilo i jeftinijih, još bi im i banke, kad su trebali gotovinu, na cjelokupan iznos zaračunavale sedam posto provizije. Tako su i na tom području bilježili gubitak.

Predlagali su da vaučerima plaćaju državni zakup zemlje, ali to nije prihvaćeno. 'Ne razumijem to. Oni su dužni nama, mi njima – oni nama preko banke daju vaučere za neki repromaterijal, a mi njima morao davati keš. I to mi je neshvatljivo', kaže Cvjetičanin.

Seljaci će na mjestu prosvjeda ostati sve dok ne bude postignut dogovor i prihvaćena dosadašnja otkupna cijena mlijeka.

Zvonko Pipić, predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije i potpredsjednik Sindikata hrvatskih seljaka podupire prosvjede mljekara. Za sutra je, kaže, u Zagrebu dogovoren susret između ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, predstavnika poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača. Pregovori su teški, ali, mišljenja je da se pozitivni pomaci ipak naziru.