vlada

Državne potpore MZLZ-u i malim mljekarama, evo detalja

31.08.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak dodjelila državnu potporu koncesionaru zagrebačke zračne luke, Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ) u visini od 14,3 milijuna eura radi naknade štete koju je zračnim lukama i zračnom prometu uzrokovala pandemija covida-19

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da su zbog velikih šeta za zračne luke u pandemiji ocijenili opravdanim zahtjev koncesionara MZLZ-a za odobravanjem odgode plaćanja koncesijske naknade. "Ova državna potpora dodjeljuje se u obliku otpisa dijela koncesijske naknade dospjele za razdoblje od drugog do trećeg tromjesečja 2022.", kazao je Butković, dodajući da su oko toga njegovo i ministarstvo financija intenzivno komunicirali i sa nadležnim službama Europske komisije (EK).

  • +5
247. sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Rezultat tih konzultacija oko mjera dodjela državne potpore koncesionaru zračne luke u Zagrebu je bila i odluka EK iz sredine prosinca 2022., kojom je, kaže Butković, i potvrdila da je ta državna potpora i njezin iznos razmjerna i predstavlja prihvatljiv iznos štete.

"U međuvremenu je MZLZ nastavila s plaćanjem koncesijske naknade s prvim tromjesečjem 2023. te je do sada, od početka koncesije, uplatila preko 39 milijuna eura na osnovu te naknade", zaključio je ministar.

Potpora i malim mljekarima

Vlada je u četvrtak donijela i Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030., za koji je predviđeno do 2030. nešto malo više od 718 milijuna eura, a donijela je i program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka zbog porasta svih troškova.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković o Nacionalnom akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede kazala je da objedinjava dostupne i planirane mjere za sektor za što su predviđeni i različiti izvori financiranja. Srednjoročni cilj tog plana je održivi i konkurentan sektor ekološke poljoprivrede i akvakulture podržan digitalizacijom, a plan ima 40 mjera koje su grupirane u sedam područja i trebaju odgovoriti na 21 razvojnu potrebu i ostvariti najvažniji cilj da se više osvijesti potreba i što više proizvođača uključi u lanac ekološke poljoprivrede.

Za njegovu provedbu u 2023. osiguran je ukupan iznos od 77,06 milijuna eura, od čega 37,8 milijuna u okviru Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda, 132.385 eura u okviru Ribarskih fondova, 7 milijuna eura su sredstva učešća za pomoći, 184.896 eura unutar izvora financiranja 11 Opći prihodi i primici, te 31,86 milijuna u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Programom potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka Vlada je, po riječima ministrice, odlučila pomoći 26 malih mljekara s 1,55 milijuna eura, a na temelju zakona o poljoprivredi i zaključka Vlade o pružanju financijske pomoći tim mljekarima.

"Cilj je pružiti financijsku pomoć subjektima koji su suočeni s problemima povećanja troškova goriva i drugih koji su visoko zastupljeni u njihovom poslovanju i uzrokuju znatno povećanje troškova sabiranja i isporuke sirovog mlijeka do objekata za preradu. Potencijalan broj korisnika je 26 malih mljekara koje otkupljuju mlijeko od gotovo 20 posto hrvatskih proizvođača, nerijetko u vrlo udaljenim sredinama", zaključila je ministrica.