ZA DULJI ŽIVOT

Pokrenut razvoj stručnjaka za novi ljudski organ: 'Dobit ćemo bolje rezultate kod pacijenata'

05.03.2024 u 22:59

Bionic
Reading

Znanstvenici u Njemačkoj proglasili su aortu, glavnu i najveću krvnu žilu u ljudskom tijelu, zasebnim organom. Tako je statusom izjednačena s plućima, mozgom i srcem. Nijedan od tih organa ne bi funkcionirao da nema aorte

Aorta počinje od lijeve klijetke, odakle se grana na sve ostale organe te oni na taj način dobivaju kisik. Proteže se od srca do trbuha i razdvaja se na dvije manje arterije. Grane iz uzlazne aorte opskrbljuju srce, iz aortnog luka opskrbljuju se glava, vrat i ruke, a iz grudne silazne aorte opskrbljuju se grudi, dok grane iz trbušne aorte opskrbljuju trbuh.

Bez nje nema ni nas. Aorta je postala organ. Proglasili su je znanstvenici koje je predvodio Martin Czerzny s njemačkog sveučilišta, a s kojim je u utorak razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV.

"Ako se poveća potreba za specijalizacijom, dobit ćemo bolje rezultate kod pacijenata i bolje zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava, kao i našeg novog organa. Sada je pokrenut razvoj stručnjaka za aortu", pojasnio je.

Za kirurge aorta i sve povezano s njom značilo je neke od najtežih operacija. Njih je olakšala tehnologija, a ova će odluka s vremenom stvarati nove stručnjake.

"Oni će znati baratati i s razumijevanjem same bolesti, ali i s postavljanjem nekih novih naprava koje nam omogućuju i služe da, s jedne strane, produžimo život bolesnika, a s druge strane da izbjegnemo invazivnije procedure", rekao je doc. dr. sc. Igor Alfirević, v. d. ravnatelja KBSD-a.

Od srčanih bolesti desetljećima umire najviše ljudi, i u svijetu i kod nas. Posljednji podaci kažu - kod nas je gotovo svaka treća osoba koja je umrla - umrla od kardiovaskularnih bolesti.