prema fda

Ukusna namirnica koju imate kod kuće može smanjiti rizik za dijabetes tip 2

04.03.2024 u 11:41

Bionic
Reading

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlukom, koja se pripremala gotovo pet godina, dozvolila je proizvođačima jogurta da navode da ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, prenosi CNN

Odluka donesena u petak označava prvu zdravstvenu tvrdnju koju je ta savezna agencija izdala za jogurt, ali koja je manje snage jer iako je 'potkrijepljena znanstvenim dokazima ne zadovoljava stroži standard' znanstvenog suglasja, navodi FDA.

'Kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovode u zabludu, moraju biti popraćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primjerenim jezikom kako bi se potrošačima točno prenijela razina znanstvenih dokaza koji podupiru tvrdnju.'

U slučaju jogurta prihvaćeno je da, prema ograničenim znanstvenim dokazima, 'redovito jedenje jogurta, najmanje 2 šalice (3 obroka) tjedno,' može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 milijuna ljudi širom svijeta.

FDA je zaključio na temelju dvije studije da je ta preporučena količina jogurta potrebna za postizanje navedenog učinka.

Napravljen od mlijeka fermentiranog bakterijama ili probioticima Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, jogurt je bogat kalcijem, proteinima, vitaminima B i mineralima, uključujući magnezij, fosfor i kalij.

Ovaj potez dolazi kao odgovor na peticiju iz 2018. koju je podnijela tvrtka za hranu i piće Danone North America. Podnesak je pokrenuo FDA na pregled postojećih istraživanja o odnosima između jogurta i dijabetesa tipa 2, navodi se u priopćenju za javnost.

'Peticija da se dopusti kvalificiranoj zdravstvenoj tvrdnji koja se odnosi na dijabetes tipa 2 da se pojavi na naljepnicama jogurta potkrijepljena je odgovarajućim koracima i uključivala je recenzirana istraživanja koja podupiru njihovu peticiju', rekla je dr. Caroline Passerrello, registrirana dijetetičarka nutricionistica i instruktorica na Fakultetu zdravstvenih i rehabilitacijskih znanosti Sveučilišta u Pittsburghu.

Ali osim što su ta istraživanja ograničena, također 'nisu baš ni snažna', ocijenila je Passerrello.

Način na koji su istraživanja provedena 'znači da ne možemo sa sigurnošću reći da postoji uzročna veza, već više korelacija između dijabetesa tipa 2 i jogurta.'

FDA rijetko donosi odluke da dozvoli ovakav tip zdravstvenih tvrdnji i u prošlom desetljeću učinio je to samo za 10 namirnica uključujući kakao prah s visokim udjelom flavonola za smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i određene proizvode od brusnice za smanjene izglede za ponavljanje infekcija mokraćnog sustava kod žena.

Dr. Marion Nestle, profesorica nutricionizma, zdrave hrane i javnog zdravstva Sveučilišta New Yor kritizirala je odluku upitavši: 'Zašto bi bilo koja razumna osoba mislila da je sve što trebate učiniti kako biste spriječili dijabetes tipa 2 konzumirati 2 šalice jogurta tjedno?'.

Ona je dodala da je 'sve čemu se možemo nadati da je jogurt barem nezaslađen, ali budući da je zaista teško pronaći nezaslađeni jogurt, ovo govori ljudima koji žele izbjeći dijabetes tipa 2 da su zaslađeni jogurti dobri za njih.'

'Prema FDA-ovom pregledu studija, količina šećera u jogurtu nije utjecala na rezultate', dodala je Nestle. 'Stoga, za FDA šećer nije problem.'

Svaki jogurt može se pozvati na FDA-ovu znanstvenu tvrdnju sve dok koristi točan tekst koji je odredila agencija, dodala je Nestle.

Visoka konzumacija dodanog šećera povezana je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, prema više studija.

Dvojbenosti FDA-ove tvrdnje, po njoj, pridodaje činjenica da je uzrok dijabetesa tipa 2 višestruki, pa iako jogurt može biti dio zdrave prehrane za održavanje tjelesne težine, 'očekivati da će jogurt sam po sebi biti uzročno povezan s prevencijom dijabetesa nema smisla izvan konteksta prehrane u cjelini'.

U tom kontekstu, kada procjenjujete zdravstvene tvrdnje proizvoda kako biste napravili najbolji izbor za svoju prehranu i zdravstveni status, korištenje 'zdravog razuma' je ključno, dodaje Nestle.