'the 100-year life'

Za dulju i sretniju starost: Uz ove promjene lakoćom možemo doživjeti 100 godina

05.03.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Andrew Scott svojom je novom knjigom podigao veliku prašinu, pozivajući znanstvenike, liječnike i političare da se aktivno uključe u provedbu koraka koji će čovječanstvu donijeti dulju i sretniju starost

Knjiga 'The 100-Year Life' autora Andrewa Scotta privukla je veliku pozornost javnosti tvrdnjom da starenje nije neizbježno te savjetima o produljenju života.

Scott se drži iznimno praktičnih, ali jedinstvenih metoda, kao što je savjetovanje 30-godišnjacima da već u ovoj dobi krenu s planiranjem umirovljenja, preporuka 50-godišnjacima da steknu mlađe prijatelje te jasna poruka 60-godišnjacima da se - vrate u školu.

Evo kako naše pamćenje stvarno fukcionira Izvor: tportal.hr / Autor: On Network/tportal

Ova knjiga jasan je poziv javnosti, liječnicima i političarima da se aktivnije uključe u istraživanje i primjenu metoda koje će čovječanstvu omogućiti sretniju starost. Zbog toga nimalo ne čudi što ju je bivši britanski ministar zdravlja nazvao 'najvažnijom knjigom godine'.

Scott tvrdi da bez temeljite transformacije društva klizimo prema distopijskoj budućnosti s rastućim troškovima zdravstvene zaštite, krizom mirovina, masovnom demencijom i preopterećenim staračkim domovima.

'Već smo djelomično u ovoj fazi. Dob za mirovinu će se u Velikoj Britaniji povećati na 67 godina, a samo 9% muškaraca i 16% žena rođenih danas može očekivati da će doći do državne dobne granice za mirovinu u dobrom zdravstvenom stanju', kaže autor i pojašnjava:

'Međutim, ako promijenimo pristup zdravlju i načinu života, naš produljeni životni vijek mogao bi biti najveći dar koji je čovječanstvo ikad dobilo. Starenje više ne bi bilo neizbježno, već bi ga mogli usporiti, pa čak i odgoditi.'

Što je potrebno za dulju i sretniju starost?

Autor knjige 'The 100-Year Life' napominje kako je za odgođenu starost ključno zdravlje te kako je bitno da se donesu zakoni prema kojima bi se umirovljenje određivalo prema zdravstvenom stanju, a ne dobi.

'Za početak, umjesto da se fokusiramo na starije ljude, moramo omogućiti mlađem stanovništvu da jednog dana postane najzdravija populacija u povijesti. Nećemo napraviti puno ako će ljudi živjeti dulje, a ranije trpjeti od posljedica narušenog zdravlja.'

Napominje koliko je bitno da se znanost prestane toliko fokusirati na pojedine bolesti, a pri tome posve zanemarivati sveukupno zdravlje stanovništva. Naime, upravo u novim metodama koje će mlađim ljudima omogućiti zdravlje u starijoj dobi vidi rješenje dugovječnosti.

Što možete napraviti da živite dulje?

U svojoj knjizi, Scott je naveo niz ideja koje vam već od danas mogu promijeniti život, a ovo su neke od najinteresantnijih:

Mijenjajte karijere

Stvorite višestruke faze karijere koje se uklapaju u višestruke životne faze koje dolaze s dužim životima. Imamo više godina koje treba iskoristiti - u dvadesetima, kada otkrivamo tko smo, u tridesetima, kada krećemo u osnivanje obitelji, i u četrdesetima, kada se želimo prekvalificirati jer još uvijek imamo 30 godina radnog vijeka pred sobom.

Uvijek budite pripremljeni

Životni vijek s više faza očekivano će imati i više puno uspona i padova. Razmišljajte o svojim financijama, profesionalnim i osobnim odnosima te - svojem identitetu. To će vam pomoći da različite prijelazne i teže životne periode savladate pripremljeni unutarnjim i vanjskim resursima.

Povratak u školu

Kao društvo, trebamo razviti cjeloživotni fokus na zdravlje i obrazovanje. Držite korak s budućnošću i kontinuirano pretražujte edukacije koje su vam potrebne da ostanete u korak s vremenom.

Pripremite se za budućnost

Razmislite o tome koje vještine razvijate na trenutnom poslu, a koje bi vam mogle koristiti za neku buduću karijeru ili napredovanje. Napravite mini analizu sektora u kojem radite kako biste imali jasnoću kreće li se on u smjeru daljnjeg rasta i poboljšanja ili je u padu. Promotrite svoje sadašnje vještine kako biste uočili koje bi vam mogle poslužiti na raznim poslovima u budućnosti, a na kojima biste već sada mogli poraditi kako biste lakše napredovali u karijeri. Naravno, u sve ovo uklapa se i zdravlje - koje aktivnosti, dnevne rutine i navike vam služe, a koje biste mogli promijeniti na bolje?

Zaboravite na samo jedno najbolje razdoblje u životu

Tko kaže da ćete samo jednom doživjeti vrhunac svoje karijere ili najbolji period u privatnom životu? Umjesto da se ograničavate svojom dobi, gledajte prema naprijed i planirajte što vam je dalje potrebno da biste nastavili podizati kvalitetu svog života, savjetuje Andrew Scott.