ŠOGORI I KUMOVI

Pokrenut postupak protiv Petrova za sukob interesa

17.02.2017 u 09:15

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv šefa Hrvatskog sabora i Mosta nezavisnih lista Bože Petrova jer je dok je bio gradonačelnik Metkovića svog šogora Peru Jerkovića imenovao za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće i predložio ga za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda

Povjerenstvo smatra da dužnosnik sukladno načelima djelovanja ne smije koristiti svoju javnu dužnost za osobni probitak i probitak osoba s kojima je povezan te je zbog toga pokrenut postupak protiv Petrova zbog moguće povrede zakona tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Metkovića koja proizlazi iz propusta zaštite vlastite vjerodostojnosti, nepristranosti i povjerenja građana.

Petrov je bio prijavljen Povjerenstvu i zbog istodobnog obavljanja posla liječnika specijalista u zdravstvenoj ustanovi za medicinu rada te dužnosti zastupnika, potpredsjednika vlade i predsjednika Sabora. U tom slučaju postupak nije pokrenut jer je utvrđeno da posao liječnika koji je Petrov obavljao u Metkoviću od 29. prosinca 2015. do kraja 2016. nije bio u takvom opsegu da bi ga se moglo smatrati redovitim i stalnim zanimanjem.

Petrov je, smatra Povjerenstvo, bio dužan prepoznati da bi njegov osobni odnos s Perom Jerkovićem mogao dovesti u sumnju njegovo postupanje prilikom donošenja odluke da se za člana nadzornog odbora imenuje osoba koja je obiteljski povezana s dužnosnikom.


Postupak protiv Petrova pokrenut je zbog moguće povrede zakona tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika Metkovića koja proizlazi iz propusta zaštite vlastite vjerodostojnosti, nepristranosti i povjerenja građana u tijelima javne vlasti prilikom imenovanja Jerkovića za Člana Nadzornog odbora Čistoće te prilikom predlaganje iste osobe za člana nadzornog odbora NPKLM Vodovod.

Predlaganje i imenovanje osobe s kojom je dužnosnik u srodstvu za člana nadzornog odbora u društvima u kojima Metković ima vlasnički udjel može, smatra Povjerenstvo, utjecati na stvaranje dojma da je na donošenje takve odluke utjecalo njegovo poznanstvo.

Povjerenstvo je pozvalo Petrova da se u roku od 15 dana očituje na tu odluku

Postupak je pokrenut i zbog Grbina

Postupak je pokrenut i protiv saborskog zastupnika Peđe Grbina jer je 2011. upisan kao prokurator privatne tvrtke koju je mogao zastupati što je u suprotnosti s odredbom prema kojoj dužnosnik ne smije biti u privatnim tvrtkama.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i protiv zastupnice u Saboru Vesne Pusić koja je sudjelovanje u razgovorima s kandidatima za suce ustavnog suda, iskoristila da jednog od kandidata Željka Olujića pita zbog čega je lagao da ona nije završila gimnaziju.

Zbog nepravilnosti vezanih s podnošenjem imovinske kartice, Povjerenstvo je izreklo novčanu kaznu pomoćnici ministra obrane Đurđi Hunjet od 10.000 tisuća kuna, bivšem zastupniku u Saboru Milivoju Špiki od 3.000 kuna i gradonačelniku Novalje Anti Dabi od 4.000 kuna.