sastanak gac-a

Pogledajte što je odlučeno na zatvorenom dijelu sjednice Vlade

06.07.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Na zatvorenome dijelu današnje sjednice Vlade usvojeno je stajalište Hrvatske za sastanak Vijeća za opće poslove (GAC), 10. srpnja 2023. S obzirom na to da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju, priopćili su iz Vlade

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska.

Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor. Utvrđeno je pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije.

Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje. Donesen je Prijedlog odluke o osnivanju Konzulata. Točka je označena stupnjem tajnosti "tajno" te je nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma. Usvojena je i Odluka o dopunama Odluke o podmirenju troškova postupaka.

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kao i o provedbi Nacionalnog programa reformi 2023., za mjesec lipanj 2023. Usvojeni su pregledi zakonskih i predzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2023. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek