'udar 17'

Pogledajte spektakularnu vježbu Hrvatske vojske u Slunju

03.10.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je nazočio završnom prikazu vojne vježbe 'Udar 17' na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju, ističući da su na vježbi s bojevim gađanjem pod simuliranim uvjetima bojišta pripadnici Gardijske mehanizirane brigade pokazali vrhunsku obučenost i spremnost Hrvatske vojske

"To nas je krasilo i u Domovinskom ratu, a vidimo da i uz ove mlade dečke možemo biti uvjereni u sigurnost Hrvatske u svakom trenutku", izjavio je Krstičević. Naglasio je da je Hrvatska vojska brend koji svakodnevno razvija svoje sposobnosti, pri čemu je i u Domovinskom ratu i danas najveća vrijednost ostao čovjek, 

Najavio je kako će se u MORH-u održati prezentacija ponuda za nabavku borbenih zrakoplova, na koju je pozvao i predstavnike iz premijerova i ureda predsjednice te iz Državnog odvjetništva. "Velika je to odluka, taj projekt je osim funkcije sigurnosti i projekt poslovno-gospodarske suradnje i jačanja gospodarstva Hrvatske i zajedno svi skupa trebamo učiniti da dobro 'izevauliramo' i izaberemo ono što je najbolje za Hrvatsku", rekao je Krstičević.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Direktor vježbe, brigadni general Tihomir Kundid je kao svrhu vježbe "Udar 2017" naveo pripremu Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske za nacionalnu certifikaciju borbene spremnosti za sudjelovanje u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi.

Ocjenjivanje borbene spremnosti provelo je 66 certificiranih ocjenjivača po sustavu CREVAL (Combot Readiness Evaluation), uz nazočnost četiri časnika supervizora iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH, dva predstavnika Inspektorata obrane i četiri NATO promatrača.

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov čestitao je vojnicima, dočasnicima i časnicima Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te Zapovjedništvu za potporu na dobro organiziranom i provedenom glavnom obučnom dijelu vježbe.

Ustvrdio je da su vojnici pokazali vrhunsku profesionalnu osposobljenost, umješnost u rukovanju opremom i pravilnom postupanju u taktičkim radnjama. Izrazio je zadovoljstvo da su to kolege iz NATO-a mogli certificirati u procesu pripreme snaga te potvrditi spremnost pred partnerima iz mađarskih i njemačkih oružanih snaga, u čijoj borbenoj skupini će jedna hrvatska satnija iz ove borbene grupe sudjelovati u Litvi.  Naime, prvo jedna topnička bitnica od 78 vojnika ide u Poljsku polovicom mjeseca, a satnija od 180 vojnika u Litvu početkom prosinca.

Zapovjednik kopnene vojske Savezne Republike Njemačke, general pukovnik Carsten Jacobsen kazao je kako je s hrvatskim vojnicima bio na raznim terenima, primjerice na Kosovu i u Afganistanu, izrazivši zadovoljstvo što je na slunjskom poligonu imao priliku vidjeti odlično izvedenu standardnu NATO vježbu. "Sve prikazano je duboko integrirano u NATO snage, što je važno jer će za samo nekoliko mjeseci neki od ovih vojnika biti zajedno s njemačkim vojnicima u Litvi u borbenoj grupi i tako vojnik do vojnika biti primjer NATO solidarnosti", poručio je.

Zadovoljstvo prikazanim na vježbi izrazio je i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske mađarskih Oružanih snaga, general bojnik Gabor Borondi. Istaknuo je važnost vojne suradnje dviju susjednih zemalja, članica NATO-a.