NA POLIGONU U SLUNJU

Hrvatski piloti prvi puta samostalno gađali iz Kiowa

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2017 19:57
  • Objavljeno 17.09.2017 u 19:57
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tomislav Brandt/MORH

Hrvatski piloti iz vojarne u Zemuniku prvi su puta od 12. do 17. rujna samostalno izvodili taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, na vojnom poligonu u Slunju.

Prije toga, tijekom kolovoza, piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" izvodili su borbena gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora, izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva obrane RH.

Američki timovi ocjenjivali su efikasnost, brzinu, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja (puškostrojnica, nevođena raketna zrna, raketiranje trenažnim laserski vođenim raketama i pucanje iz osobnog oružja iz helikoptera). 

Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i  izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija, naglasili su iz MORH-a te dodali kako su tablice pogodaka hrvatskih pilota i ovaj put ostale visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti.

Nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti će ući u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior i dobiti certifikate kako bi dalje kao obučavatelji nastavili obučavati druge hrvatske pilote. Isto vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje.

Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima predstoji još faza osposobljavanja za probne pilote nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.

  • +4
  • +1

Prva bojna gađanja iz helikoptera Kiowa Warrior

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tomislav Brandt /MORH

Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara naglasili su kako su impresionirani uigranošću timova hrvatskih zrakoplovnih tehničara po svim elementima pripreme helikoptera, a u prvom planu isticali su stručnost, brzinu i sigurnost hrvatskih zrakoplovnih tehničara, jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva te izmjene posada.

Hrvatski zrakoplovni tehničari već sad su u potpunosti i na svim razinama održavanja samostalno preuzeli održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, no, američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja ostat će u bazi Zemunik do kraja godine kao stručna pomoć i logistika, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!