crvena zemlja

Pogledajte zajedničku vježbu hrvatskih i britanskih vojnika

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2017 14:49
  • Objavljeno 19.09.2017 u 14:49
Kod Knina održana vojna vježba hrvatske i britanske vojske

Kod Knina održana vojna vježba hrvatske i britanske vojske

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Pripadnici Oružanih snaga RH i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces) održali su u utorak na vojnom poligonu 'Crvena Zemlja' kod Knina prezentaciju međunarodne bilateralne vojne vježbe 'Sava Star 17' u području medicinskog zbrinjavanja te su završno prikazali pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih i s različitim vrstama ozljeda.

Vježba 'Sava Star 17' provodila se od 11. do 19. rujna i na njoj je sudjelovalo 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a današnjoj su prezentaciji nazočili ministar obrane Damir Krstičević, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi. 

Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih.

  • +24
  • +21

Kod Knina održana vojna vježba hrvatske i britanske vojske

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Ove godine u vježbi prvi put su sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Dvije su obučne skupine: primarna, koju čini medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće te seknudarna, koju čini zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta.

Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

'Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva', rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije.

Andrew Dalgleish i Damir Krstičević

Andrew Dalgleish i Damir Krstičević

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Naglasio je i kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti te dodao da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH.

Veleposlanik Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi.

'Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu', zaključio je veleposlanik.

Bilateralna vježba 'Sava Star', u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS, održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020.

Također, u veljači 2017. u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između MORH-a i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Riječ je o razmjeni iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!