ZNANSTVENIK ROKER

Pogledajte najbolji dokumentarac o Sunčevom sustavu

05.05.2010 u 16:26

Bionic
Reading

Britanski BBC već neko vrijeme emitira fascinantan serijal znanstveno-popularnih emisija 'Čuda Sunčevog sustava' koji vodi karizmatični mladi voditelj, profesor fizike čestica Brian Cox

Ono što već na prvi pogled plijeni pažnju je Coxovo oduševljenje tematikom koju predstavlja – na trenutke se čini da će mu prizori krajolika na Zemlji u kojima se obreo ili pak Sunca, njegovih mijena i pomrčina, oduzeti dah i natjerati suze na oči.

'Čuda Sunčevog sustava', 1. epizoda, 1. dio

Osim toga, njegov simpatični dječački lik, razbarušena kosa i zanesenjački osmijeh kao da više pristaju nekoj pop zvijezdi ili 'golom kuharu' nego stereotipu voditelja ozbiljnih emisija uz čiji smo znanstveni autoritet navikli da ide i poneka sijeda vlas.

Da stvar bude zanimljivija, on je to svojevremeno i bio – udarao je po klavijaturama grupe D:Ream. Skupina je prije raspada 1997. godine imala nekoliko hitova koji su osvajali britanske top liste, među kojima je i 'Things Can Only Get Better', koji je laburistička stranka iskoristila kao svoju izbornu himnu.

'Čuda Sunčevog sustava', 2. epizoda, 1. dio

Coxov entuzijazam očituje se i u romantičarskom odabiru riječi – to je prije poezija nego jezik udžbenika fizike čestica. Za njega je Sunce 'golema kugla mučene tvari', a u aurori borealis vidi 'zelena koplja svjetla nalik na duhove koji se s planina dižu u nebesa'.

No njegova neuobičajena osobnost i entuzijazam nisu jedina novost serijala. Cox u emisijama, koje se mogu pogledati i na YouTubeu, iznosi i najnovije znanstvene spoznaje o sustavu u kojem živimo, a nedostupna daleka mjesta i pojave na planetima u njemu nastoji dočarati upoznavanjem sa sličnim mjestima i prirodnim manifestacijama na Zemlji. Uza sve to zbližava nas sa značajem koji su nebeska tijela imala u doživljajima ljudi kroz povijest u religijama, običajima i znanosti.

'Čuda Sunčevog sustava', 3. epizoda, 1. dio

Cox je član ekipe za fiziku čestica visokih energija na Sveučilištu u Manchesteru koja radi na eksperimentu Atlas u CERN-ovom Velikom hadronskom sudaraču (LHC).

Pogledajte i uživajte u jedinstvenom doživljaju 'Čuda Sunčevog sustava' koje vam predstavlja 'fizičar rock zvijezda'

Sve epizode ovog dokumentarca potražite na YouTubeu