TKO JE GDJE POBIJEDIO?

Pogledajte kako diše SDP po Hrvatskoj

05.04.2016 u 14:55

Bionic
Reading

Iako su se u glavnoj oporbenoj stranci SDP-u nakon subotnjih izbora za predsjednika stranke već počeli pripremati za konvenciju koja će se održati za dva tjedna, još se analiziraju i podaci koliku snagu po kojem gradu ili županiji ima struja Zoran Milanovića ili Zlatka Komadine. Rezultati izbora, na kojima su glasali svi članovi, ne moraju se preslikati i na izbore za Predsjedništvo i glavni odbor, koji slijede za dva tjedna, no mogu biti vrlo indikativni za to u kojem smjeru bi se mogli opredijeliti delegati

Prema službenim rezultatima, koje je jučer objavila Središnja izborna komisija, na 544 biračka mjesta u subotu je pravo glasa imalo 36.987 birača.

Glasovalo je ukupno njih 20.898, odnosno izlaznost je bila 55,05 posto. U glasačkim kutijama bilo je ukupno 20.887 listića, a od toga je 129 listića bilo nevažećih.

Kandidati za izbor predsjednika SDP-a dobili su sljedeći broj glasova: Zoran Milanović 12.494 ili 60,19 posto, a Zlatko Komadina 8.263 ili 39,81 posto.

Ako se gleda po županijama - Komadina je većinu osvojio u njih tri, a Milanović je imao prednost u 18 županija.

Župan Primorsko-goranske županije bez problema je osvojio većinu u svojoj županiji - 60,4 posto glasova prema Milanovićevih 39,6 glasova. Iako je premoćno dobio većinu u županiji, sam grad Rijeku, gdje je zabilježen slab odaziv, Komadina je osvojio sa svega 50-ak glasova više. Za Milanovića je glasalo 147, a za Komadinu 212 članova.

Pedesetak glasova omogućilo je Komadini i osvajanje većine u Vukovarsko-srijemskoj županiji - Komadina je dobio 52,5 posto naklonosti članova, a Milanović 47,5 posto. Što se pak tiče samog Vukovara, Komadina je osvojio 150 glasova, a aktualni predsjednik stranke 134 glasa.

Da su u Međimurskoj županiji glasali svi koji su mogli, možda Komadina ne bi osvojio većinu, a možda bi malo uvjerljivije odnio pobjedu u toj županiji. Naime, prema rezultatima izbora, Komadina je osvojio većinu, i to za četiri glasa - za njega je glasalo 416 članova SDP-a, a za Milanovića 412 članova. Sasvim je druga priča u samom sjedištu Međimurske županije Čakovcu, gdje je Milanović odnio pobjedu sa 152 glasa, a Komadina je imao 50 glasova.

Najveću razliku u samom broju glasova Milanović je ostvario u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je za njega glasalo 1.536 članova, a za Komadinu njih 694, što u postocima iznosi 68,9 posto naprema 31,1 posto. U samom Splitu Milanović je pobijedio za kojih sedamdesetak glasova - osvojio ih je 285 dok je Komadina dobio njih 212. U Sinju, iz kojeg mu potječe otac, Milanović je osvojio 105 glasova, a Komadina dobio 26 glasova.

Najveći postotak u pobjedi Milanović je dobio u Krapinsko-zagorskoj županiji - osvojio je 82,2 posto, dok je Komadina dobio 17,8 posto glasova. U sjedištu županije u Krapini Milanović je dobio 42 glasa, a Komadina samo 13 glasova.

Visoka potpora Milanoviću je došla i u Karlovačkoj županiji gdje je osvojio 76,8 posto glasova prema Komadininih 22,6 posto. Iako su se i bivši i aktualni šef SDP-a grada Karlovca i prije izbora svrstali na stranu Zlatka Komadine to mu nije pomoglo u pridobivanju ostatka članstva - u samom Karlovcu Milanović je osvojio 112 glasova, a Komadina 53 glasa.

Dok je jedna slavonska županija otišla u ruke Zlatka Komadine, u drugoj je premoćno pobijedio Milanović. U Osječko-baranjskoj županiji osvojio je 74,8 posto glasova, a Komadina 25,2 posto. Premoćna je bila pobjeda i u samom Osijeku - Milanović je dobio 127 glasova, a Komadina samo 52 glasa.

Slični scenarij ponovio se i u Sisačko-moslavačkoj županiji, iako iz nje dolazi i Davorko Vidović koji je žestoko lobirao za Komadinu. Milanović je u županiji osvojio 72,1 posto glasova, a Komadina 27,8 posto glasova. Što se samog Siska tiče, Milanoviću je glasove dalo 167 članova stranke, a Komadini 34 člana.

Sa 71,1 posto glasova Milanović je pobijedio i u Varaždinskoj županiji. Nasuprot njega Komadina je osvojio 28,89 posto glasova. Nešto tješnje bilo je u samom Varaždinu gdje je Milanović osvojio 179 glasova, a 110 članova opredijelilo se za Komadinu.

Milanoviću blizak Mihael Zmajlović, koji dolazi iz Jastrebarskog, očito je bio uspješan i u vabljenju članova u Zagrebačkoj županiji. Njih 70,1  posto na kraju je glasalo za Milanovića, dok se 29,9 posto opredijelilo za Komadinu.

Zbog jednog listića viška, u Šibeniku je stožer Zlatka Komadine u subotu uputio i prigovor Središnjoj izbornoj komisiji, no ni taj listić ne bi bitno promijenio rezultate. Naime, 69,6 posto članova SDP-a koji su izašli na birališta u Šibensko-kninskoj županiji odlučilo je povjerenje dati Zoranu Milanoviću, Komadini je glas dalo njih 30,4 posto. U samom Šibeniku Milanoviću je glasove dalo 187 članova, a Komadini 72 člana.

Većih problema za Milanovića nije bilo ni u Požeško-slavonskoj županiji. Prema zbrojenim glasovima s biračkih mjesta u toj županiji, Milanović je osvojio 67,2 posto glasova, Komadina 32,8 posto. U sjedištu županije u Požegi Milanović je osvojio 145 glasova, a Komadina 41 glas.

Virovitičko-podravska županija također je otišla u ruke Milanoviću - osvojio je 66,1 posto glasova, a Komadini je otišlo 33,9 posto glasova. Nešto neizvjesnije bilo je u samoj Virovitici gdje je Milanović odnio pobjedu za šest glasova.

Povjerenje je Milanoviću poklonila i Zadarska županija gdje je osvojio 64 posto glasova, a protukandidatu Komadini pripalo je 36 posto. U samom gradu Zadru novi/stari predsjednik SDP-a osvojio je 230 glasova, a Komadini je išlo 47 glasova.

Više od 60 posto, točnije 61,6 posto Milanović je osvojio u Ličko-senjskoj županiji. Iako je šef ličko-senjskog SDP-a Tomislav Zrinski stao uz Komadinu, na kraju je on osvojio samo 38,4 posto, zbog čega se već počelo spekulirati kako će šef lokalnog SDP-a podnijeti ostavku. Za pobjedu Milanovića dio zasluga vjerojatno ima i šef SDP-a Gospića Nikola Maras, a u tom je gradu Milanović osvojio 108 glasova, a Komadina samo 13 glasova.

Dok je u većini županija Milanović osvajao više od 60 posto, bilo je i onih manje sklonih. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Milanović je pobijedio s 57,7 posto osvojenih glasova, dok je Komadina osvojio 42, 3 posto. U Dubrovniku 89 glasača opredijelilo se za Milanovića, a njih 55 za Komadinu, iako su se u kampanji mogli čuti glasovi nezadovoljstva o odnosu središnjice stranke prema SDP-ovcima u Dubrovniku.

Jasnu poruku Milanoviću su poslali SDP-ovci iz Koprivničko-križevačke županije. Milanović je u toj županiji pobijedio s osvojenih 55,8 posto glasova naspram 44,2 koliko je osvojio Komadina. No sasvim je druga priča bila u dva najveća grada ove županije - u Koprivnici je pobjedu odnio Komadina s osvojenih 156 glasova prema 117 za Milanovića, dok je u Križevcima Komadina osvojio 118, a Milanović samo 48 glasova.

Podijeljena je bila i Bjelovarsko-bilogorska županija u kojoj je Milanović pobijedio s osvojenih 55,7 posto glasova, dok je Komadina dobio 44,3 posto glasova. Sam Bjelovar odlučio je dati 107 glasova Milanoviću, a samo 43 Komadini, no sasvim je obratna priča bila u Grubišnom Polju gdje se 127 SDP-ovaca opredijelilo za Komadinu, a samo njih 26 za Milanovića.

Samo 53,5 posto članova SDP-a Istarske županije opredijelilo se za Zorana Milanovića, no i to mu je bilo dovoljno za pobjedu nad Komadinom koji je u toj županiji dobio 46,5 posto glasova. Kroz ušicu igle Milanović se provukao i u sjedištu županije Pazinu gdje je dobio 20 glasova, a protukandidat Komadina njih 17. Što se pak tiče Pule, Milanović je osvojio 90 glasova, a Komadina 34 glasa.

Puno se očekivalo od Zagreba, bilo je pitanje hoće li Milanović uspjeti dobiti većinu s obzirom na to da je šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić jasno i glasno stao uz Komadinu i bio jedan od najaktivnijih ljudi u njegovoj kampanji. No na kraju je Milanović uspio pobijediti i osvojiti 53 posto glasova, a Komadini je otišlo 47 posto.

Tanku pobjedu Milanović je dobio i u Brodsko-posavskoj županiji - dobio je 50,5 posto glasova, a Komadina 49,5 posto. U samom Slavonskom Brodu, na čelu čijeg SDP-a sjedi Komadini blizak Roberto Lujić, Milanović je pobijedio za jedan glas - osvojio ih je 135, a za Komadinu su glasala 134 člana stranke.