ramazanski bajram

Poglavar Islamske Zajednice u BiH pozvao muslimane da se zalažu za mir

10.04.2024 u 09:46

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u srijedu muslimane da se natječu u dobru i zalažu za mir i pravdu među ljudima jer je to jedini ispravni način da svjedoče svoju vjeru

Reis Kavazović ovo je rekao predvodeći u Sarajevu središnju molitvu u povodu blagdana Ramazanskog bajrama koji se obilježava nakon jednomjesečnog posta.

U hutbi (propovijedi) tijekom jutarnje molitve u sarajevskoj Begovoj džamiji ispunjenoj vjernicima Kavazović im je poručio kako su obvezni podržati one koji jačaju zajednicu isključivo kroz poštivanje svačijeg prava, uspostavu socijalne pravde i solidarnosti među ljudima te poštuju zakone i ne izazivaju sukobe.

"Ova naša zemlja vapi za mirom. Sukobi, neplodne rasprave, blokade i svađe iznurile su naše ljude. Mladi s nevjericom to sve promatraju i traže kakva selameta (izbavljenja od nevolje) na drugim stranama", kazao je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana upozoravajući kako takvo stanje pogoduje "strancima, koji se ovdje kao u svome šire".

Kazao je kako se u BiH napokon mora odbaciti politiku "seoskih svađa" ako već postoji želja da se pridruži normalnom svijetu a prvo što treba učiniti jeste prestati prijetiti jedni drugima i umjesto svađa i rasprava početi razgovarati o zemlji, domovini i državnom aparatu, koji će služiti svima nama podjednako.

Pozvao je i na solidarnost s ljudima koji pate u Gazi dodajući kako je nužno zaustaviti ratove, osuditi zločince i tražiti pravdu za žrtve.

Na kraju je Bajram čestitao svim muslimanskim vjernicima u Hrvatskoj te drugim državama regije kao i iseljeništvu uz poruku da se uvijek trebaju sjetiti bratstva u vjeri i zajedništva u domovini iz koje potječu.