do objave o prekidu vatre

Turska ograničava izvoz u Izrael, na popisu 54 različite kategorije proizvoda

09.04.2024 u 14:25

Bionic
Reading

Turska će ograničiti izvoz široke palete proizvoda u Izrael, uključujući čelik i mlazno gorivo, do objave o prekidu vatre u palestinskom Pojasu Gaze, objavilo je u utorak ministarstvo trgovine

Ograničenja će obuhvatiti izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije, uključujući željezo, mramor, čelik, cement, aluminij, ciglu, gnojiva, građevinsku opremu i proizvode i zrakoplovno gorivo, navodi se dalje u priopćenju ministarstva.

"Odluka će ostati na snazi ​​sve dok Izrael, prema svojim obvezama koje proizlaze iz međunarodnog prava, hitno ne proglasi prekid vatre u Gazi i omogući nesmetanu isporuku dovoljne količine humanitarne pomoći u Pojas Gaze", stoji u priopćenju.

To je prva značajna mjera Ankare protiv Izraela od početka sukoba izraelskih oružanih snaga i palestinskog Hamasa u listopadu prošle godine, primjećuje Reuters.

Ograničenja stupaju na snagu odmah budući da je Izrael odbio zahtjev Turske za sudjelovanjem u isporučivanju pomoći Palestincima u Gazi iz zraka, naglasila je Ankara.

Izrael je odgovorio da će uzvratiti istom mjerom, poručivši preko ministra vanjskih poslova Israela Katza da je Turska "jednostrano prekršila" bilateralne trgovinske sporazume.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan "ponovo žrtvuje ekonomske interese turskog naroda kako bi podržao Hamas, a mi ćemo odgovoriti istom mjerom", dodao je Katz.

Turska je osudila Izrael zbog vojnih operacija u Pojasu Gaze nakon upada Hamasa na izraelski teritorij u kojem je poginulo više od tisuću ljudi. U izraelskim operacijama u Gazi poginulo je do sada više od 35 tisuća ljudi, a prijeti i masovna glad.

Ograničenje izvoza prva je značajna turska mjera protiv Izraela od početka sukoba prije šest mjeseci, napominje Reuters.

Ankara je pozvala na trenutni prekid vatre i podržala je tužbu Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom (ICJ). No, nastavili su trgovati s Izraelom, što je izazvalo val kritika u turskoj javnosti, podsjeća Reuters.

Policija je u subotu u Istanbulu privela desetke prosvjednika koji su zahtijevali prekid trgovine s Izraelom, a vlasti su suspendirale dvojicu policajaca koji su bili uključeni u incident.

Turska je već prestala slati Izraelu svu robu koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, priopćilo je ministarstvo trgovine.

Oporba na čelu s Republikanskom narodnom strankom (CHP) podržala je odluku o ograničavanju izvoza u Izrael, ali smatra da mjere nisu dovoljno opsežne.

CHP je pozvao na potpuni prekid trgovine s Izraelom, dok su druge stranke pozvale vladu da blokira zračni prostor i luke za zrakoplove i brodove na putu prema Izraelu.

Prema podacima udruge turskih izvoznika (TIM), robna razmjena s Izraelom smanjena je od 7. listopada, ali izvoz je rastao u svakom ovogodišnjem mjesecu. Ukupni izvoz u prva tri ovogodišnja mjeseca ipak je manji za 21,6 posto nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci TIM-a.