SPOR SA ZAŠTITARIMA

Poduzetnik iz Amerike zatražio pravdu na sudu u Hrvatskoj - i bankrotirao

09.11.2021 u 22:09

Bionic
Reading

HRT-ov Labirint donosi još jednu kritičnu priču iz hrvatskog pravosuđa - ovaj put o poduzetniku koji je nakon pljačke izgubio sudski spor sa zaštitarskom firmom

Da bi se uspjelo u Americi, potrebni su trud i znanje, a da bi se uspjelo u Hrvatskoj, nema jasnih pravila. Za propast je, pak - dovoljno da pravdu krenete tražiti na sudu. Upravo se to dogodilo poduzetniku Milanu Mlakaru koji je prije 17 godina iz Amerike došao u Hrvatsku, javlja Labirint HRT-a.

'U najboljim trenucima svog života imao sam oko 7 milijuna eura, sad je pod ovrhom. To je pod menadžmentom stečajne upraviteljice koja vrši drugu dražbu na nekretnini. Nekretnina je procijenjna na 700 tisuća eura, a prva dražba nije prošla', tvrdi Milan Mlakar.

Rođeni Zagrepčanin, 35 godina živio je i radio u Americi. Bio je, dodaje - financijski savjetnik, zamjenik predsjednika najvećeg lanca dućana na svijetu, oko sebe je, kaže - okupio puno poslovnih ljudi i radio puno toga vezano za nekretnine. Godine 2004. stečeni kapital odlučio je investirati u Hrvatskoj. Osnovao je svoju kompaniju koja se u početku bavila gradnjom stanova u Zagrebu. Posao je rastao i cvjetao, stanovi su se dobro prodavali.

'Osnovna djelatnost bila je graditeljstvo. Međutim, od samog početka radilo se o velikoj količini živog novca na žiro računima i odlučili smo da taj novac oplodimo. Otvorili smo mjenjačnicu u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Uveli smo neke novine i u jednom trenutku smo bili odlučujući faktor pri odlučivanju kursnih vrijednosti eura i ostalih valuta u Hrvatskoj', tvrdi Milan.

Da su važan faktor, saznali su i "oni" drugi ljubitelji novca. Dana 26. siječnja 2008. tijekom vikenda mjenjačnica je opljačkana. Vikend pljačka, precizno izvedena Milan kaže kako je osobno došao na posao tog ponedjeljka i otvorio mjenjačnicu u 9 sati. Nikakve promjene nisu se mogle uočiti ispred mjenjačnice i u prostoru u kojemu primaju klijente, ali u drugoj prostoriji sve je bilo, puno dima, a nestali su i video rekorderi kamere, tvrdi. Pljačka je dodaje - izvedena iz podrumskih prostorija i trebalo je točno znati gdje treba probušiti rupu u zidu da bi se došlo do sefa.

'Imali smo jedan sef iz 1936. godine, pravi bankarski sef i bio je razvaljen. Po procjeni stručnjaka da se razvali sef trebalo je 6-8 sati', kaže Milan Mlakar a na pitanje 'Koliko je bilo novaca?' odgovara - preko 3 milijuna kuna.

Mjenjačnicu na uglu Vlaške i Vončinine ulice osiguravala je poznata zaštitarska kuća, ali pljačku koja je trajala satima njezini djelatnici nisu ni registrirali.

'Radi se to o savršeno izvedenoj pljački. To je morao napraviti netko tko je instalirao taj alarmni sustav i znao je gdje su spojene žice za komunikaciju prema centru. To ne može znati nitko s ulice', kazao je Ivan Husar, vrhunski stručnjak za alarmne sustave i ugledni doktor znanosti, koji je do mirovine predavao na Elektrotehničkom fakultetu.

Sve je to rečeno na sudu više puta. Sve je upućivalo na to da oštećeni ne može izgubiti, da nastalu štetu tužena strana treba nadoknaditi. Ali ipak, to se nije dogodilo. Nakon 12 godina pravne borbe poduzetnik Milan Mlakar izgubio je slučaj.

Mlakar blokiran, zaštitarska tvrtka radi i dalje

'Dobili smo prvostupanjsku presudu u našu korist. Trebalo se platiti sve s kamatama. Cijela stvar je trajala do 2013. godine. Nakon toga zaštitarska tvrtka se žalila, zajedno s osiguravateljem. Dobili su na Županijskom sudu preinaku presude. Naš zahtjev je odbijen. Žalili su se Vrhovnom sudu koji je uočio nedostatke i vratio je sve natrag Županijskom sudu s napucima što se treba ispraviti', tvrdi Milan. Dodaje da je Županijski sud vratio istu presudu koja je već donesena natrag te da su na Vrhovnome sudu 'u nekom svom šlamperaju' potvrdili tu presudu i spor je izgubljen.

Osim izgubljenog novca u sefu u vrijednosti od tri milijuna kuna, s izgubljenim slučajem, sada su na naplatu došli i golemi sudski troškovi. Trebaju platiti i 825 tisuća kuna parničnih troškova druge strane. Milan kaže da te novce nisu imali u tom trenutku - i došlo je do ovrhe.

Zaštitarsta tvrtka radi i štiti i dalje. Milan Mlakar blokiran i ovršen čeka rasprodaju cjelokupne imovine. Vijest o njegovu bankrotu stigla je i do Amerike. Bivši partneri pozvali su ga da potencijalnim američkim investitorima svjedoči o tome što mu se dogodilo u Hrvatskoj.

'Kako će oni to doživjeti, ne znam. Jednostavno ne vjerujem u sudstvo više, a to je osnova za investicije', zaključuje Milan. Mirovina mu iznosi 920 kuna i od tih je novaca dužan na ime ovrha 244 kune.