zbog pomorske nesreće

Podignuta optužnica protiv zapovjednika putničkog broda Tijat

05.10.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je optužnicu protiv 52-godišnjeg zapovjednika putničkog broda Tijat u vlasništvu Jadrolinije tereteći ga da je u sudaru s teretnim brodom Plavi Jadran krajem siječnja u šibenskom akvatoriju počinio kazneno djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa te prouzročio štetu od najmanje 1,9 milijuna kuna

Kapetana se tereti da 31. siječnja ove godine kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvić, kao zapovjednik putničkog broda nije postupao u skladu s propisima o sigurnosti pomorske plovidbe, odnosno da je postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, navodi DORH na internetskim stranicama.

Tereti ga se da nije savjesno izviđao promatranjem radi potpune procjene situacije i rizika sudara, niti se kretao sigurnosnom brzinom da bi mogao poduzeti pravilnu i djelotvornu radnju za izbjegavanje sudara.

DORH navodi da 52-godišnji zapovjednik nije poduzeo dovoljno da izbjegne sudar s teretnim brodom Plavi Jadran koji je plovio iz suprotnog smjera, tako blizu da se sudar nije mogao izbjeći samo manevriranjem teretnog broda. Kapetan je tada promijenio kurs u lijevo i tada je došlo do sudara.

'Zbog nesavjesnog izviđanja i nepoduzimanja pravilnih radnji za izbjegavanje sudara došlo je do udara pramčanog dijela njegovog broda u lijevi bok teretnog broda čiji je član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda u more neposredno prije nego je teretni brod potonuo, navode iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.