u osijeku

Počelo suđenje u aferi SMS, Varga tvrdi da je nevin: Dobro znaju da te stvari nisu moje, tražim da se ispita Zdravko Mamić

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 13.07.2020 13:00
  • Objavljeno 13.07.2020 u 12:10
Franjo Varga i Blaž Curić

Franjo Varga i Blaž Curić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Suđenje Franji Vargi, bivšem MUP-ovom informatičaru, i Blažu Curiću, kumu Milijana Brkića i bivšem vozaču nekadašnjeg ministra Tomislava Tolušića, u aferi SMS počelo je u ponedjeljak na Županijskome sudu u Osijeku

'Ne, nisam nikada počinio nikakvo kazneno djelo, pa ni ovo koje mi se stavlja na teret', rekao je Varga na suđenju.

Na suđenju je reproduciran poziv između Zdravka Mamića i Franje Varge te poziv za koji USKOK tvrdi kako je to razgovor Blaža Curića i Franje Varge kojim ga je Curić upozorio da uništi sve. Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović tvrdi kako on u tom razgovoru nije prepoznao Curićev glas, piše Večernji list.

Obrane su zatražile izdvajanje iz spisa svih dokaza prikupljenih tajnim praćenjem i pretragom Vargina doma te mobitela, SIM kartica i računala, jer ih smatraju nezakonitim zato što prije vještačenja informatičke opreme nije napravljena obvezna zrcalna kopija podataka i oduzetih uređaja, ali sudsko vijeće je to odbilo, na što nema prava žalbe. Varga tvrdi kako informatička oprema i gmail njegova djeteta, supruge i oca nisu njegove. '...To je kao da su meni uručili nalog za pretragu susjedove kuće. Oduzete su u mojem kućanstvu, ali nisu moje, ne pripadaju meni'.

  • +6
  • +3

Počelo suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Dok je tužitelj Sven Mišković rekao kako je sam Varga nakon uhićenja potvrdio da su svi oduzeti predmeti njegovi, a Varga je na to odgovorio kako nije istina. 'Nemoguće je da su u kućanstvu u kojem živi šest osoba svi uređaji moji'.

'Ja bih naglasio da je Državno odvjetništvo podjednako dužno tražiti dokaze moje krivnje, ali i nevinost. Molim da se ispita Zdravka Mamića videokonferencijski, kao i da se svi ispisi mojih poruka i meilova, posebice u odnosu na studeni 2017., iščitaju i dostave sudu', zatražio je Varga.

Osim Zdravka Mamića, obrana traži da se ponovo ispitaju svi svjedoci, a to su Ivica Todorić, Bruno Hotko, Tomislav Karamarko, Ivica Rebrina, Darinko i Anka Mikulić.

Podsjetimo, Franjo Varga i Blaž Curić uhićeni su u rujnu 2018. godine, a po optužnici Varga je kreirao lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, po kojoj Cvitan pokušava ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Lažirao je tu komunikaciju 'u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja' u sudskom procesu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, koji se vodio u Osijeku. Tom je prepiskom, poznato je, Zdravko Mamić mahao pred novinarima večer prije izricanja presude.

Krivotvorio je i prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru kako bi otežao dokazivanje u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motivaran progon Todorića i njegovo uhićenje.

Uloga Blaža Curića, vjeruju tužitelji, bila je da pribavi Vargi telefonske brojeve, pa tako i premijerov. Varga je u istrazi tvrdio kako je materijale vezane za aferu Agrokor našao slučajno, 'na jednom serveru dok je igrao igrice'. Uvjeravao je istražitelje i kako je riječ o originalnim porukama, te da je Ivica Todorić tražio da on za njega radi, ali ga je Varga odbio. Todorić je, pak, porekao da uopće zna tko je Franjo Varga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!