MEĐUNARODNA NARKOSKUPINA

Počelo suđenje švercerima kokaina u Rijeci

30.09.2009 u 16:59

Bionic
Reading

Suđenje velikoj međunarodnoj narkoskupini, razotkrivenoj u srpnju 2007. godine, kada je većina i uhićena, počelo je danas na riječkom Županijskom sudu pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića. Prema USKOK-ovoj optužnici iz 2008. godine, na čelu skupine bili su Matuljac Đorđe Buban (43), vlasnik disco cluba Titanic u Permanima, i Zdenko Brkić (50), privatni poduzetnik iz Zagreba

RIJEKA - Nakon pročitane optužnice, prvooptuženi Buban zatražio je da se odmah na početku postupka brani, te mu je to i dozvoljeno. Rekao je da se osjeća krivim, ali ne za sve što stoji u optužnici te je krivnju prebacivao na Zdenka Brkića. Sve što je činio, kaže, činio je zbog Brkićevih prijetnji, ucjenjivanja i reketarenja te tvrdi da je Brkić bio organizator i financijer cijele mreže.

Brkić se, pak, ne osjeća kriv, kao ni većina optuženika. Neki su prihvatili krivnju u cijelosti, neki djelomično, a neki su šutjeli.

Suđenje se nastavlja sutra.

Krijumčarska ruta

Inače, kokain visoke čistoće prenašali su iz Južne Amerike u Europu kuriri-gutači u svojim želucima. Na taj je način u više navrata tijekom prvih sedam mjeseci 2007. godine, avionskim putem u Hrvatsku stiglo sedam kilograma droge u vrijednosti više milijuna kuna. Jedna je gutačica, njemačka državljanka, pala u milanskoj zračnoj luci s čak 760 grama kokaina u sebi, odnosno 70-ak kapsula, a drugi u beogradskoj zračnoj luci sa 650 grama. Akcija Brisač broji 27 pripadnika (20 Hrvata i sedam stranaca). Četvero optuženih nije dostupno hrvatskom pravosuđu, neki od njih su u zatvorima u Srbiji i Njemačkoj, pa im se sudi u odsutnosti.

U pritvoru su suđenje čekala i četvorica njihovih suradnika: Đorđe Tatalović (40) iz Ogulina, braća Šaponja iz Rijeke, Nikola (24), redar na brodu Nina, i Slobodan (28) te Raman Rami (50), ličilac iz Rijeke. Uhićeni pa pušteni da se brane sa slobode su Mladen Buban (30) iz Novog Vinodolskog, rođak organizatora, Ivan Mihalić (45) iz Ogulina, petoro državljana Srbije: Zlatko Medić (42), Milan Jovančević (42), Branko Mijušković (42), Milan Verč (43) i Dragan Pavlović (36), zatim jedna gutačica kokaina iz Njemačke, Heidi Rosemarie Blomer (25), Marino Ružić (27) iz Rijeke i njegova djevojka, Silvija Semenčić (24), konobarica iz Kastva te Danijel Jeremić (32) iz Srbije koji je naknadno uhićen, krajem 2007. godine, na graničnom prijelazu Bogojevo kod Osijeka.

U suradnji triju uprava krim policije, PU zagrebačke, karlovačke i primorsko-goranske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Županijskog suda u Rijeci, Istražnog centra te policije Srbije, Italije i Njemačke, razbijen je taj veliki krijumčarski lanac nakon višemjesečnog praćenja i prisluškivanja optuženih. Policajci su istovremeno pretresli njihove stanove, poslovne objekte, osobne automobile te pronašli veliku količinu ukradene robe, oružja, streljiva, 400 grama kokaina i amfetamina.

Utvrđeno je da su optuženi, kako bi se domogli novca za kupnju i prijevoz kokaina, preprodavali oružje i krali kamione tegljače sa kontejnerima punih robom koju su preprodavali, a kamione bi spaljivali kako bi prikrili tragove. Ukradena roba vrijedila je oko milijun kuna, a paljenjem kamiona pričinili su štetu od oko dva milijuna kuna.

Buban, Brkić, Rami, Medić, Jovančević, S. Šaponja i Jeremić terete se da su dogovorili zajedničko ulaganje u kupovinu kokaina i organizirali krijumčarenje iz Perua u Hrvatsku i Srbiju. Drogu su nabavljali po cijeni od 5.000 eura za kilogram. U krijumčarenje su uključili prenositelje kokaina, Mijuškovića, Verča, Pavlovića, Blomer, Ružića i Semenčić, nudeći im naknadu od 2.000 eura po navratu. Kuriri su kokain prenosili u cilindričnim kapsulama progutavši ih prije leta iz Lime. Slijetali su u većim europskim gradovima, Milanu, Frankfurtu, Madridu, Ljubljani, Beogradu, zatim presjedali za Zagreb gdje bi ih dočekali preuzimači. Kuriri su izbacivali kapsule uz pomoć laksativa. Na taj način preneseno je ukupno 6,7 kilograma kokaina i ostvarena nelegalna zarada od ukupno najmanje 236.500 eura. Kokain 80-postotne čistoće mogao se razdijeliti još tri do četiri puta pa se takav prodavao za 500 kuna po gramu.

Buban i Brkić terete se i za još jedno krijumčarenje kokaina 2003. godine. Kurir je tada prenio 3,3 kilograma droge iz Venezuele u Hrvatsku u metalnom kovčegu koji je pronađen u zračnoj luci u Frankfurtu.

Zbog preprodaje droge nisu se suzdržavali ni od kaznenih djela s elementima nasilja.