zaokružen sustav

Počele s radom prve jaslice na hrvatskom u Srbiji

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2020 15:51
  • Objavljeno 01.10.2020 u 15:51
Subotica

Subotica

Izvor: Profimedia / Autor: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

U Subotici su u četvrtak počele raditi prve jaslice s odgojem na hrvatskom jeziku, čime je po riječima čelnika hrvatske manjine zaokružen sustav obrazovanja na njihovu materinskom jeziku

„Prvim jaslicama u Srbiji, koje su otvorene na inicijativu hrvatske zajednice, djecu na čuvanje i odgoj povjerilo je osamnaest obitelji iz Subotice i bliže okolice na sjeveru Bačke“, rekla je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Interes HNV-a je bio, dodala je, da ustroji cjelovito obrazovanje na hrvatskom jeziku koje će osigurati odgoj i izobrazbu od najmlađe dobi.

Podsjetila je da su u tome sustavu dva vrtića, pet osnovnih i tri škole u Subotici, lektorat za hrvatski jezik pri Novosadskom sveučilištu te od sada i jaslice.

Odgojna ustanova za najmlađe otvorena je pri župi u subotičkom naselju Aleksandrovo koju vodi svećenik Marinko Stantić.

Inicijativu roditelja toga dijela Subotice i mjesnog župnika prihvatio HNV, koji je tijekom godinu dana priprema osigurao dopuštenja i suglasnosti gradskih vlasti te predškolske ustanove „Naša radost“, kao i financijsku potporu Zagrebačke županije.

Odgojem i cjelovitim obrazovanjem na hrvatskom jeziku obuhvaćeno je oko 500 djece i mladih u Subotici, njezinoj okolici i mjestu Monoštor na sjeveru Vojvodine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!