oporba ne odobrava

Pljušte reakcije na konačni tekst Zakona o pomorskom dobru: 'Nepopravljiv je i opasan'

11.07.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Saborska oporba oštro je u utorak kritizirala konačni tekst Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, dio njih najavio je amandmane kako bi ga popravili, a drugi smatraju da je nepopravljiv, štetan, opasan te ga treba povući iz procedure

Zakon je loš, nelogičan, nerazuman, manjkav, nedorečen i ostavlja široki prostor za "lov u mutnom” te će ograničiti korištenje pomorskog dobra, navodila je saborska oporba tijekom rasprave.

„Nakon što su se 'napunili' plinom HDZ-ovci sada žele i našu obalu staviti u džepove", ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) upitavši za koga je napisan taj zakon.

Podsjetivši kako je donošenje zakona preduvjet za sljedeći financijski paket iz EU-a zaključila je da je "Plinković dogovorio veliku količinu novca iz EU zbog konkretnog interesa... možda neke sinekure u EU a u pozadini isporučuje pomorsko dobro Hrvatske”.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) kazao je da je zakon loš i nepopravljiv i da ga neće podržati, te da neće tražiti treće čitanje jer HDZ nije u stanju napisati zakon koji bi podržali "ni u 33 čitanja”. No, dodaje, pozorno će pratiti njegovu provedu i prvom ga prilikom promijeniti.

Zakon o pomorskom dobru neka je vrsta Ustava za priobalne gradove i općine, a predloženim se nekim ljudima nešto uskraćuje pa treba biti oprezan, poručio je.

Da je važno pratiti primjenu zakona, poručio je i Boris Milošević (Klub SDSS-a), koji smatra da zakon nije savršen ali je bolji nego u prvom čitanju i od važećeg zakona.

  • +6
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Katarina Nemet (Klub IDS-a ) zbog i dalje nerazumnih odredbi i nelogičnosti u odnosu na prvo čitanje najavila je amandmane, iako ne očekuje previše. "Zakon se brzopleto donosi, pokazalo je to i javno savjetovanje, i reakcija javnosti, s time da i ovaj novi prijedlog ima niz manjkavosti, nedostataka, loših, nelogičnih i nedorečenih odredbi”, rekla je.

"Nered na pomorskom dobru riješit će se novim neredom”, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) a njezina klupska kolegica Marijana Puljak zatražila povlačenje zakona iz procedure jer se ne može spasiti amandmanima. "Zakon samo može poslužiti za legaliziranje dosadašnjih pogodovanja i dopustiti nastavak lova u mutnom” rekla je.

„Bezakonje se ozakonjuje”, dodala je Katarina Peović (Klub HSS-ai RF), optuživši vladajuće da rasprodaju trećinu Hrvatske.

Zakonom nije zadovoljan ni Davor Dretar (Klub DP-a) koji tvrdi da će dovesti do desetljeća pravne nesigurnosti.

Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati) ocijenila je da se uvodi red u upravljanju pomorskim dobrom, ali u interesu domaćih i stranih investitora a na uštrb hrvatskih građana.

Damir Bajs (Klub Fokusa i Reformista) tvrdi da će omogućavanjem založnog prava na temelju ugovora o koncesiji banke posredno raspolagati pomorskim dobrom.

"Odbijte konačno od našeg pomorskog dobra”, poručila je vladajućima Ivana Kekin (Klub Možemo!), dodavši da unatoč prihvaćanju dijela primjedbi zakon je i dalje loš.

Rekla jeda će kroz amandmane predložiti da se, uz ostalo, ne može izvlastiti privatno zemljište na obali, preko kojeg privatni investitor želi primjerice izgraditi šetnicu.

Josip Borić (Klub HDZ- a) ocijenio je bespredmetnim kritike oporbe da se prodaje pomorsko dobro, da se ograđuju plaže, da će se na pomorskom dobru graditi energetska postrojenja i slično.

"Zakon je itekako veliki iskorak i čini dobro svima koji žive na moru, od mora i za more”, istaknuo je Borić.