ČELNIK OMV-A

'Plinski svijet mijenja se iz temelja!'

22.08.2014 u 13:28

Bionic
Reading

Plinski svijet mijenja se iz temelja, ustvrdio je u danas objavljenom intervjuu za austrijski list Wirtschaftsblatt čelnik OMV-a Gerhard Roiss, upozoravajući također na prekomjernu ponudu plina na europskom tržištu

'Nekada su se ugovori o plinu sklapali na 20 do 30 godina i cijene su bile vezane u naftu. Danas se svijet orijentira na otvoreno tržište i plinom se sve više trguje na burzi', pojašnjava čelnik austrijske kompanije.

'Danas imamo prekomjernu ponudu na europskom tržištu plina. To spušta cijene a time i marže. Više neće biti barijera koje su nekada osiguravale visoke marže', dodaje.

Najavio je također novu strategiju za OMV koja bi po njegovim riječima trebala biti završena u idućih šest do 12 mjeseci.

Ističe da će prirodni plin i dalje biti važan za austrijsku kompaniju, budući da Europa troši 450 milijardi prostornih metara plina godišnje, a europska se proizvodnja smanjuje.

'Naša se strategija fokusira na proizvodnju plina i nafte a ne na prodaju. To zahtijeva više znanja i tehnologije, tu su i marže veće', naglašava Roiss.

Komentirajući nestabilnu političku situaciju u pojedinim zemljama gdje kompanija posluje, on navodi da su svi OMV-ovi zaposlenici povučeni iz Kurdistana a miruju i aktivnosti južno od Krima. I u Libiji se OMV namjeravao dodatno širiti ali planovi nisu realizirani zbog sukoba.

Ta će zbivanja nepovoljno utjecati na profitabilnost kompanije, ističe čelnik OMV-a.

Upozorava također da je 'u političkom interesu' Austrije da plinovod Južni tok koji planira ruski Gazprom završi u austrijskom Baumgartenu.

'Uvijek sam vodio pregovore s Gazpromom onako kako sam javnost o tome obavještavao. Nisam spreman na tom području koristiti svjetske političke prilike bilo kojeg pravca', ističe čelnik austrijske kompanije.

Unatoč protivljenju dužnosnika Europske unije, Austrija je u lipnju odobrila sporni ruski projekt gradnje plinovoda Južni tok, koji bi trebao dostavljati ruski plin u Europu zaobilazeći teritorij Ukrajine.

Europska komisija upozoravala je tada da projekt nije u skladu s europskim propisima o zaštiti tržišnog natjecanja jer ne omogućuje pristup drugim dobavljačima. Prigovorili su i da se njime ne smanjuje ovisnost Europe o ruskom plinu.

Roiss je pak na konferenciji za novinstvo nakon potpisivanja sporazuma o gradnji plinovoda kroz Austriju krajem lipnja kazao: 'Europa treba ruski plin. U budućnosti Europa će trebati još više ruskog plina jer europska proizvodnja pada', prenosi Reuters.