PREMIJEROVA OBEĆANJA

Plenkovićeva lista prioriteta nema kraja: provjerite jeste li i vi na popisu

28.12.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković vrlo često govori o prioritetima. Prečesto. Jer ako sve proglašavate prioritetima, pitanje je imate li ih uopće. Plenkoviću su prioriteti i Ina, i mladi, i kurikularna reforma, i branitelji i ravnomjeran razvoj Hrvatske. Baš kao i kvalitetno cestovno povezivanje Lekenika sa Siskom, ali i onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Izgleda da je Plenkoviću pojam 'prioritet' samo fraza koju često koristi, a ne i stvarno naglašavanje doista najvažnijih ciljeva njegove Vlade

Samo u posljednjih deset dana od premijera Andreja Plenkovića doznali smo kako on i njegova Vlada imaju jako puno, vjerojatno i previše prioriteta. Nakon susreta s gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček i županom Ivom Žinićem, Plenković nam je otkrio kako je njegovoj Vladi prioritet i gospodarski razvoj sisačko-moslavačke županije, pa čak i cestovno povezivanje Lekenika i Siska.

Na Badnju večer doznali smo da je za premijera Andreja Plenkovića apsolutni prioritet Ina. Najavio je da će njegova Vlada vratiti Inu hrvatske ruke, točnije da će država otkupiti Molove dionice.
'Ina je za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u Jugoistočnoj Europi te moderan rafinerijski sustav koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su Vlade', rekao je Plenković nekoliko sati prije polnoćke.

Prošlog tjedna Plenković je posjetio i Brodsko-posavsku županiju, dvanaestu otkad je postao predsjednik Vlade. Brođanima, koji muku muče sa zagađenim zrakom, premijer je obećao da će Vlada pronaći rješenje problema koji uzrokuje rad obližnje rafinerije u BiH.

'Jučer je održan sastanak međudržavne stručne skupine na kojoj je ponovno raspravljena ova tema. S aspekta Vlade je jasno da je ovo prioritetno pitanje na koje moramo pronaći odgovor u cilju zaštite zdravlja svih građana Slavonskoga Broda, zaštite zdravlja djece te budućnosti i normalnog funkcioniranja grada', rekao je premijer.

Nakon sastanka sa županima i gradonačelnicima 19. prosinca Plenković je rekao kako je prioritet Vlade i svih župana ravnomjeran razvoj Hrvatske. Ispada tako da Sisačko-moslavačka županija nema ekskluzivno mjesto na listi svih mogućih prioriteta njegove Vlade. Slično je i s gradovima. U studenome je tako Vlada svoju sjednicu održala u Vukovaru, a Plenković je tom prilikom izjavio da će Vukovar 'biti prioritet ove Vlade'.

Ranije je i mladima poručio kako su upravo oni prioritet njegove Vlade, a isto je poručio i braniteljima.

I prije nego što je postao premijer, čak i prije nego što su se održali rujanski izbori na kojima je njegov HDZ pobijedio, Plenković je govorio o prioritetima. Krajem kolovoza ustvrdio je da će nastavak kurikularne reforme biti prioritet njegove buduće Vlade.

Kako čujemo i vidimo, Andreju Plenkoviću prioritet je očito sve i svašta. Nakon svih njegovih izjava o prioritetima Vlade danas je teže reći što nije prioritet u radu njegove Vlade, nego pobrojati sve te silne 'prioritete'.

Problem je, ma i sami znate, da su vam konačni rezultati obično tim slabiji što ste si više prioriteta na početku odredili. Ako je sve prioritet, onda zapravo ništa nije prioritet.

Česta je potreba političara, pa i premijera, da olako obećavaju sve i svašta, da svojim domaćinima podilaze i više nego što to kurtoazija nalaže.

Tako je izgleda Plenkoviću pojam 'prioritet' samo fraza koju često u svojim govorima koristi, a ne i stvarno naglašavanje doista najvažnijih ciljeva.